Select Page

Azi este o zi ploioasa. Azi e ziua de nastere a iubitei mele. Ieri a fost destul de mult soare afara, dar nu a fost ziua ei de nastere. Nu prea am chef sa fac nimic si, recunosc, m-am trezit mai tarziu decat voiam. M-am trezit initial la 04:55 asa cum vreau sa o fac mereu, apoi am oprit alarma si m-am culcat mai departe. M-am trezit din nou, cand am primit mesaj de la iubita mea.

De ce avem asteptari de la ziua de nastere?

Beau un ceai dupa ce am baut o cafea. Imi este putin foame, ma simt obosit si nu stiu clar ce planuri am pentru astazi. Astazi este ziua de nastere a iubitei mele si nu am pregatit ceva special, extravagant sau diferit. Am fost ieri la film, i-am oferit un tort din partea parintilor mei si sunt alaturi de ea. Suntem pe buget inr edus in perioada asta. Nu stiu daca ea are alte asteptari de la ziua ei sau si ei ii place asa cum o sa fie, chill, ca o zi de duminica.

Adevarul este ca fiecare dintre noi are niste dorinte si asteptari. Chiar daca partea noastra rationala este de acord ca aceste asteptari si dorinte sunt absurde, ceva, acolo, in interiorul nostru vrea sa vada ca suntem importanti. Chiar daca nu vrem ceva special, ne-ar face mare placere sa avem o zi de nastere speciala, sa fim surprinsi si sa ne simtitm foarte importanti. Mie unuia nu prea imi plac surprizele colective, pentru ca stiu ca angreneaza multi oameni in aceste obiceiuiri, iar adesea, oamenii respectivi se simt obligati sa participe, nu au resurse financiare, sau nu le face in totalitate placere. Chiar si asa, probabil tot mi-ar pacea sa fiu surprins cu ceva.

Ziua noastra speciala e aceeasi cu ziua de nastere?

De ce vrem ca ziua de nastere sa fie speciala? Suntem extrem de multi oameni pe planeta asta si extrem de multi oameni nascuti in aceeasi zi. Doar daca ma uit pe Facebook la numarul de persoane care isi sarbatoresc azi ziua, o sa vad foarte multe. Ideea este ca nu suntem unici din perspectiva varstei, sau din perspectiva zilei in care ne-am nascut. Suntem unici pentru tot ceea ce suntem, ce gandim, ce valori avem si mai ales, pentru ceea ce facem, pentru noi, pentru cei din jur, pentru societate si tot asa. Atunci, eu nu prea inteleg complet de ce dam atat de multa importanta unei zile asupra careia nu am avut absolut niciun control, de ce vrem sa ne simtim extrem de importanti pentru ceva ce nu am facut absolut deloc. De nu nu alegem sa sabatorim o zi in care ne bucuram de toate reusitele noastre din an, sau sa sarbatorim o zi in care facem un rezumat, o recapitulare, a tuturor schimbarilor ce au avut loc in interiorul nostru. Sau, daca vreti sa mergem mai departe, putem ca ceea ce numim”Ziua Noastra” sa o transformam intr-un fel de zi a mamei, sau o zi a parintilor. Pana la urma, ei sunt singurii care sunt responsabili de faptul ca astazi este ziua noastra, sau ca astazi este ziua ta. Cred ca pe ei ar trebui sa-i sarbatorim, sa le ducem flori, ciocolata, cadouri si tot asa si sa sarbatorim ziua de nastere a copilului lor. “Felicitari! Acum 20 de ani ai dat viata unei fiinte vii. E rolul vostru este rezultatul vostru, iar anul acesta sarbatorim inca o data, minunata creatie a carei baze voi ati pus-o. Felicitari si va multumim.”

Stiu, chestia asta pare ca este ceva desprins din filmul acela SF cu oamenii carora li se multumeau pentru diferite etape din viata lor, fie ca li se multumea pentru copilarie sau pentru senioritate. Era un film ciudat, dar frumos, mai ales ca expunea niste problemele pe care le avem si spre care ne indreptam ca societate. Ahh, am deviat foarte mult de la subiect.

Sa monetizam obiceiurile create!

Cand am inceput sa ma gandesc la planurile pentru astazi am stiut sigur ca vreau sa scriu cel putin 750 de cuvinte si iata-ma aici. Folosesc o platforma, comunitate (750words.com), ce ma urmareste in fiecare zi si imi monitorizeaza fiecare zi de scris. Acum am vazut ca dupa 30 de zile imi este solicitata o taxa de mebru lunara. Tocmai am descoperit cum exista monetizare pe baza obiceiurilor create. Imi creez un obicei timp de 30 de zile pe aceasta platforma, iar accesul la statistici ma ajuta sa vad cum evoluez si sa ma simt bine. Am o recompensa imediata prin intermediul statisticilor si am si o recompensa de lunga durata prin intermediu gamificarii legate de badge-uri si rezultatele pe termen lung. Pentru aceasta recompensa sunt dipus sa platesc 5 dolari pe luna. Altfel, acelasi lucru il pot face si pe un blog si intr-un word sau in orice editor text. Ma gandesc la ideea asta si ma gandesc ce alte obiceiuri benefice se mai pot schimba. M-as bucura foarte mult sa contribui la schimbarea vietii oamenilor si in acelasi timp sa castig si bani din asta. Poate gasesc ceva legat de ziua de nastere.

Yay!


Eu astazi - Ziua de nastere si asteptariIn fiecare zi (mai ales dimineata) scriu cel putin 750 de cuvinte despre orice. Incerc sa aloc cat mai putin timp scrierii (intre 10 si 15 min) si inca 10 minute pentru corectare, adaptare si publicare. Textul este destul de brut si nestructurat, asta fiind una din provocari. Sa obtin o calitate mai buna in acelasi timp scurt.

 

Public pe blog aici: Eu astazi

Statistici scriere: 750words.com