Select Page

De cate ori ti-ai propus ca atunci cand ajungi acasa sa faci ceva anume si sa nu reusesti. Eu imi propuneam mereu sa lucrez la un proiect personal sau la ceva creativ. De multe ori mi-am propus sa alerg pe seara, cand ma intorc de la job. De foarte putine ori reuseam. Am descoperit mai tarziu ca mi se intampla asta pentru ca imi consumasem puterea vointei pe ziua respectiva.

Willpower sau puterea vointei

Americanii ii spun willpower. Pentru mine cuvantul vointa suna atat de ciudat, incat prefer sa-l folosesc pe cel american. Acum serios, de cate ori ati vorbit sau ati auzit pe cineva vorbind despre vointa. In tara, e asa o chestie despre care vorbim foarte putin. Vointa este un lucru pe care il au doar oamenii aia care trec prin incercari grele si reusesc sa se ridice din ele. “Doamne, cata vointa a putut sa aiba”.  Atat, nu mai discutam si nici nu analizam conceptul de vointa.

Dimineata e mai bine

In momentul in care am inceput sa fac schimbari in stilul meu de viata si in rutinele mele nu stiam atat de multe despre vointa. Stiam doar ca seara nu reusesc nimic. Intuisem ca daca chiar vreau sa fac ceva, trebuie sa o fac de dimineata ca sa pot avea rezultate. Asa am ajuns sa scriu cate 750 de cuvinte in fiecare dimineata. Asa am ajuns sa alerg in fiecare dimineata si sa-mi aranjez camera.

Inteleg ca ceea ce fac de dimineata, sunt lucrurile pe care o sa le fac cel mai bine. Asa ca, la inceputul zilei ma ocup de taskurile mele cele mai importante. Am tot citit carti si diferite articole care imi explicau cum sa incep cu taskurile cele mai importante, sau cele mai grele. In acelasi timp, imi amintesc cum la scoala, profa de mate ne spunea tuturor sa incepem cu problemele cele mai grele.

Vointa e ca o baterie

Toata lumea stia efectul anumitor atitudini, dar nu putea sa ne explice cu adevarat de ce. Vointa este ceva limitat. E ca bateria de la telefon. Te trezesti cu bateria telefonului incarcata, iar la finalul zilei, telefonul are bateria descarcata. O data ce intelegi asta, intelegi si cum sa-si gestionezi viata.

Sigur ai observat ca bateria ti se consuma mai repede cand stai pe net, te joci jocuri sau folosesti GPS. Cel mai probabil deja ai gasit un mod si o reteta de activitati astfel incat sa te tina bateria telefonului pana ajungi acasa. Daca nu, inseamna ca te bazezi pe incarcarea telefonului de mai multe ori pe zi. Din pacate, vointa asta, o incarcam decat peste noapte si nu in timpul zilei.

Cum o gestionam?

Acum, daca putem sa ne gestionam consumul de energie al telefonului, de ce nu ne putem gestiona si consumul vointei? Putem, normal ca putem. S-a observat prin cateva experimente ca noi consumam multa putere de vointa atunci cand luam decizii si cand facem alegeri.

Fie ca vorbim despre deciziile de dimineata ce tin de imbracaminte sau despre cumparaturile pe care le facem. In momentul in care decidem ce ciorapi sa purtam, consumam aceeasi energie ca atunci cand decidem bugetul pentru compania noastra, de exemplu.

Aceasta willpower nu face diferenta intre actiuni. Se consuma la fel peste tot. Noi putem face diferenta intre actiunile noastre pe baza importantei lor cat si a emotiilor noastre fata de ele. In plus, putem sa ne dezvoltam rutine si obiceiuri.

Obiceiuri, rutine, automatizare

Atunci cand realizam ceva in mod automat, nu mai consumam din aceasta putere limitata. Asta pentru ca nu mai luam nicio decizie. Decizia o luam automat, sau a fost deja luata cu o zi sau mult mai mult timp inainte.

Revin acum la ideile mele mai vechi. Obiceiurile si rutinele sunt foarte importante. Acum 1 luna de zile, era un efort pentru mine sa ma trezesc la ora 5, sa scriu in fiecare dimineata si sa alerg. Acum fac asta aproape automat. Nu mai stau sa analizez si sa decid daca o sa fac anumite actiuni azi. La inceput consumam destul de mult din puterea asta a vointei. Mai apoi, treptat, am inceput sa consum din ce in ce mai putin.

To-do list-ul

In acelasi mod, gasesti foarte multe recomandari pe tot internetul despre cum sa-ti planifici ziua. Multi oameni recomanda sa-ti planifici ziua in seara de dinainte si nu de dimineata. Daca iti planifici ziua si taskurile cu o seara inainte, cand incepe noua zi, tu doar o sa urmezi taskurile. Nu nu mai iei decizii de dimineata si in momentele de stres. In plus, nu mai consumi din willpower pe activitatile astea.

Si da! Exemplele de mai sus chiar functioneaza 🙂

Spor!


Eu astazi - Willpower si vointa limitataIn fiecare zi (mai ales dimineata) scriu cel putin 750 de cuvinte despre orice. Aloc in jur de 20-30 de minute scrierii si inca 10 minute pentru corectare, adaptare si publicare. Textul este destul de brut. Structura vine dupa scriere. E un exercitiu zilnic pentru mine si incerc sa ofer si ceva valoare celor care chiar ajung sa citeasca.

 

Public pe blog aici: Eu astazi

Statistici scriere: 750words.com