Select Page

Viata Varianta BETA

Timp mediu de citire: 03:51 min

Cand vorbim de aplicatii, de jocuri si unele proiecte, varianta BETA este acea varianta care acum este in teste. Dezvoltatorii considera ca in mare parte au terminat de dezvoltat jocul, iar acum permit accesul publicului pentru a-l testa, pentru a oferi feedback si pentru a-l imbunatatii.

Suntem jucatorii BETA

V-ati gandit vreodata ca viata noastra, a tuturor este ca un joc in varianta BETA? Se construieste o lume intreaga, pamantul cu toate caracteristicile sale si pozitia lui in univers. Se dezvolta diferite fiinte si obiecte si se lanseaza Viata, varianta BETA.

Asadar, o parte dintre noi suntem jucatori in varianta BETA. Daca intelegem asta, deja suntem pe drumul cel bun. Unii jucatori, considera ca varianta asta e varianta finala, asa ca se pun pe joc.

Jucatorii astia vor ramane blocati in joc. In momentul in care se lovesc de anumite lucruri ce par imposibile, or sa ramana blocati acolo. Or sa accepte ca sunt imposibile sau o sa incerce acelasi lucru la nesfarsit, sperand ca in felul asta or sa depaseasca nivelul.

Un prototip, un joc imperfect

Asta in timp ce noi, o sa acceptam ca jucam in varianta BETA. Vedeti voi, varianta asta nu e perfecta. Nu e perfecta deloc. Am putea sa spunem chiar ca cineva s-a grabit sa o lanseze si inca e in faza de prototip.

E super! In faza asta inseamna ca inca putem sa facem schimbari. Nu e varianta finala si nimic nu e batut in cuie. Lucrurile se pot schimba enorm in functie de feedbackul jucatorului. Asa ca hai sa jucam!

Cateva reguli pentru jucatorii variantei BETA:

1. Esti blocat?

Atunci cand ramai blocat in joc, nu mai trata lucrurile asa cum sunt. E adevarat, in nivelul 3, runda 4, exista un zid enorm fara nicio usa sau scara. E o greseala de programare. Avem doua optiuni: incalcam regulile jocului sau il reprogramam.

Da, e posibil ca aceeasi eroare de programare sa ne permita sa facem salturi foarte mari, sa trecem prin pereti sau pe sub ei. Incearca sa mai gasesti alte erori ale jocului de care te poti folosi.

Celalta varianta presupune sa-l reprogramam. Completam un formular de feedback catre programatori (care cumva, au sediul central in mintea noastra).

“Draga programatori, ati dat-o in bara cu bucata asta. Se pare ca nu merge sa merg mai departe. Va rog faceti ceva, puneti o usa in zidul ala sau dati-l cu totul jos”

Draga jucator

“Te-ai dus in balarii. Jocul iti permite sa faci si stanga si dreapta in punctul in care te afli. Ai cel putin alte doua optiuni de a merge mai departe in joc. Trebuie doar sa renunti in a mai merge drept. Daca vrei sa reprogramam bucata asta de joc, ai rabdare cateva luni cel putin. Nici nu stim sigur daca terminam vreodata.

Ca sa dam zidul jos trebuie sa dezvoltam un traseu in plus. In timpul asta credem ca poti ajunge destul de usor la nivelul 4, daca urmezi alte rute. Oricum, alegerea iti apartine: stai blocat sau alegi alte optiuni. ”

2. Comunitatea jucatorilor BETA

Tu, ca jucator, contribui activ la dezvoltarea jocului. Nu doar tu, toti jucatorii de varianta BETA. Asa ca atunci cand gasesti o problema, incearca sa o discuti cu alti jucatori. Fa-o publica si vezi ce alte probleme au intampinat alti jcuatori.

Asa o sa ne lasam unii altora indicii si recomandari de solutii pentru diversele probleme ale jocului asta imperfect. Cu totii vrem sa jucam jocul cat mai mult, sa-l exploram si sa descoperim lumi noi.

Jucatorii variantei BETA se ajuta intre ei si reusesc sa ajunga impreuna la noi nivele in joc. In schimb, jucatorii care au luat jocul drept varianta finala, inca sunt blocati la nivelul 1. Unii chiar au renuntat la joc.

3. Cheat Codes? E ok!

In varianta BETA e ok sa folosesti cheat codes si alte hackuri. E o varianta prototip. Scopul e sa descoperim jocul asta cat mai mult si sa-l facem cat mai bun pentru toti jucatorii.

Uneori, in anumite momente jocul e dat rau de tot peste cap. E ok sa folosim cheat codes. Atat timp cat nu facem rau altor jucatori, regulile jocului sunt relative. Sunt si ele tot in varianta BETA, sunt in teste, iar dezvoltatorii inca n-au gasit regulile perfecte.

Foloseste cheat codes si chiar si hackuri ale jocului. In jocul final, un cheat code poate da peste cap bunul mers al jocului, dar aici, in varianta BETA nu face niciun rau. In schimb, ne asiguram ca descoperim jocul mai bine si ii ajutam si pe alti jucatori sa evolueze.

Daca codurile tale influenteaza jocul altora intr-un mod negativ, then don’t do it. Vei pierde o mare parte din comunitatea de jucatori care te ajuta sa urci mai departe.

4. Ai multe vieti

Ai o groaza de vieti. Atunci cand credeai ca totul s-a sfarsit, ghici ce? Poti sa o iei de la inceput. Ai sansa sa faci lucrurile si mai bine, iar primele nivele oricum sunt usoare si treci repede prin ele.

Asa ca nu te opri din jucat si nu te speria de noile inceputuri. Esti un jucator BETA. Inca ai multe de descoperit.

5. Enjoy the fucking game!

E un joc superb. Nu doar ca e plin de lucruri de explorat si de descoperit, dar poti sa-l influentezi in mod direct. E un joc cu limite reduse, e un joc intr-o schimbare completa.

Vei da cu fail de multe ori, te vei lovi de multe bug-uri si greseli ale jocului. In anumite momente, jocul iti va da cu crash inainte sa apuci sa dai un save. E ok, se mai intampla. Oricum, acum stii cum sa ajungi din nou acolo.

Nu uita ca tu esti un jucator al variantei BETA. Jocul nu e perfect, nu e batut in cuie. Jocul perfect o sa-l descoperim la sfarsit, cand nu o sa ne mai jucam, o sa-l descoperim cu ultima viata pe care o sa-o punem la bataie.

Moartea jucatorului

Si de abia atunci, cand jucatorul BETA moare de tot, jocul o sa fie gata de lansare. Dar asta nu ne mai intereseaza. Noi suntem jucatori BETA.

Ce inseamna moartea pentru noi? Misiune indeplinita 🙂
Ce inseamna moartea pentru jucatorul blocat la inceputul jocului? Viata, final release.

From BETA to Release. We’re not blocked, or trapped, we don’t need a release. 

We’re BETA players!