Select Page

Zile Din Viata

Aplicatia de alergat imi zice ca am petrecut 10 ore timp de 16 zile pentru a alerga. Cu putin efort, pana la sfarsitul lunii ajung la 24 de ore. In medie, petrec o ora publicand articole pe uncreion.ro (30 min de scris, 30 min formatat, corectat, pregatit). Asta inseamna 30 de ore pe luna sau 15 ore pt scris, 15 ore pentru pregatit.

Pentru mine, o zi are 17 ore

Eu dorm de la ora 22 la 05 dimineata. In medie dorm 7 ore si sunt treaz 17 ore pe zi. Pot sa zic ca o zi are 17 ore, pentru ca doar in timpul asta esti treaz. Daca ma uit la cifrele de mai sus, vad cum imi consum cel putin o zi din luna doar pentru alergat, o zi din luna pentru scris si o zi din luna pentru pregatit articole pe blog.

Pac, tocmai s-au dus 3 zile din 30! Si aici n-am mai luat in calcul timpul pe care il petrec pregatindu-mi mancarea, mancand, spalandu-ma pe corp, pe dinti, etc. Sunt atat de multe lucruri pe care le fac si care imi consuma atat de mult timp.

Mi se pare foarte buna comparatia orelor cu zilele disponibile. De exemplu, daca ai nevoie de 1 ora pentru a ajunge la serviciu, pierzi 2 ore in ziua respectiva. In 20 de zile de munca ajungi la 40 de ore.

13 zile din 30 alocam pentru munca la birou

Felicitari, ai consumat 2 zile din 30 doar ca sa ajungi la munca. Daca calculam si cele 9 ore petrecute la birou, 10 zile si jumatate din 30 de zile, le aloci doar pentru munca. Putem sa zicem usor ca iti aloci 13 zile (2 + 10 + diferente) doar pentru transportul si munca la birou.

Daca esti putin atent, realizezi ca munca, cu tot cu transport, nu iti acopera nici macar jumatate din luna. Inca mai ai jumatate de luna pentru a avea grija de tine, pentru a te dezvolta si pentru a deveni mai bun. Din punctul asta incepem sa contorizam pentru ce ne alocam timpul.

Putem sa gasim o activitate care sa ne consume 2 zile din cele 30? Asta ar insemna sa alocam o ora pe zi, cel putin, pentru activitatea respectiva. Poate faci un sport, poate ai o pasiune, poate vrei sa petreci timp cu cineva drag.

Cate zile petrecem cu cei dragi?

Cat timp pe zi il petrecem cu cei dragi? Ma refer la un timp in care suntem atenti la ei si discutam, ne plimbam sau facem ceva impreuna. De multe ori avem impresia ca petrecem mult timp cu iubitul, iubita sau cu prietenii.

E posibil ca doar sa facem altceva in timp ce si ei sunt langa noi? Asta nu se calculeaza ca timp petrecut impreuna, daca nu acordam atentie doar pentru asta. Daca din 30 de zile, alocam doar 2 (in cazurile foarte bune), cum putem sa avem pretentia de a avea o relatie frumoasa cu ei?

Vrei sa devi bun la desenat? Daca nu iti aloci cel putin o ora pe zi pentru desenat, ai sanse mari sa fii mai bun la datul cu autobuzul decat la desenat.

Vrei mai multi bani?

Vrei sa castigi mai multi bani? Cat timp iti aloci pentru a castiga alti bani pe langa cei de la job? La job pierzi 13 zile din 30. La un salariu de 2600 RON castigi 200 RON/zi/treaz, adica castigi 200 RON la fiecare 17 ore.

Ai nevoie de 1-2 ore de munca/zi in plus, petrecute pentru acelasi lucru, pentru a castiga cu 200 RON mai mult/luna. Ai facut asta? Ok, atunci de unde te astepti sa castigi mai multi bani?

Vrei sa-i castigi mai usor? Vrei sa creasca valoarea banilor/ora? Atunci trebuie sa inveti, sa descoperi lucruri noi si sa-ti aloci timp pentru ele. Daca vrei o abilitate noua, trebuie sa o inveti.

Invatam ceva nou?

Cat timp iti aloci pe zi pentru a invata ceva nou? Reusesti sa strangi un total de 17 ore ca sa poti sa zici ca iti aloci 1 zi din 30 pe luna?

Lucrurile sunt complicate rau. Daca incerci sa-ti pui pe foaie sau intr-un excel timpul tau, descoperi cat de logice si simple par lucrurile. Te astepti sa obti schimbari in anumite zone ale vietii, dar descoperi cat de putin timp le aloci.

Pe langa toate cele discutate de mai sus nu am luat deloc in calcul timpul cu pregatirea mancarii, spalatul, curatenia in casa, cumparaturi, etc. Ma astept sa pierdem in total cel putin 1-2 zile pe luna doar pentru asta (34 de ore).

Recapitulare

Sa recapitulam:
Somn: 7 ore
Ore disponibile/zi: 17 Ore
Timp petrecut pe drum: 2 zile (2 * 20 / 17)
Timp petrecut la munca: 10 zile (9 * 20 / 17)
Timp spalat, cumparaturi, etc: 2 zile

Eu zic sa nu ne mai plangem de munca si de transport. Adevarul e ca nu prea ne pricepem sa ne alocam timpul si sa punem accent doar pe lucrurile care conteaza pentru noi in viata.

Hai sa simplificam

Incercam sa le facem pe toate, si nu suntem multumiti de nimic din toate. Ce incerc eu sa fac si sa recomand si altora este sa-si simplifice viata. Sa renunte la activitati, obiceiuri si lucrurile din jur. Sa-si reduca viata la lucruri importante pentru ei si sa se ocupe de ele.

E ok ca lucrurile sa se schimbe din cand in cand, dar totul in jurul nostru va avea mai multa valoare cand noi o sa decidem sa-i alocam mai multa valoare si mai mut timp.

Daca ai job, din 30, ai 15 zile/luna sa faci ce vrei cu viata ta.

Care e urmatorul pas?