Select Page

Sunt absolut sigur ca sunt persoane pe care le cunosti, iar cand le intalnesti pe strada nu le saluti sau va faceti amandoi ca nu va vedeti. Cel mai ciudat este cand unul se face ca nu te vede, iar tu il saluti. E si mai interesant faptul ca uneori persoanele astea sunt prieteni cu noi pe Facebook, in ciuda faptului ca incercam sa evitam interactiunea cu ele real-time. Astazi le dedicam un articol.

Categoria persoanelor din trecut

In viata noastra intalnim extrem de multe persoane. Cu unii vorbim, poate chiar bem o bere. Cu altii petrecem sau lucram cativa ani la rand. Cu toate astea, doar cativa sunt cei care conteaza, iar noi stim foarte bine asta. Pe restul ii punem frumos intr-o categorie a persoanelor din trecut. Cei din categoria asta fac parte dintr-o perioada din trecutul nostru si nu din prezent. Oamenii saluta prezentul si viitorul, rareori nu trecutul.

Ii punem pe oameni in categoria de mai sus pe baza lucrurilor pe care le stim despre ei. Atunci cand i-am cunoscut ei erau intr-un fel, gandeau intr-un fel si faceau anumite actiuni. Atunci cand ii vedem dupa mult timp, asumam ca ei au ramas exact la fel. Nu ne gandim vreun moment ca ei s-au schimbat si ca si ei au evoluat. Nu ne gandim ca este posibil ca acum sa avem alte lucruri in comun si ne-ar face placere sa ne cunoastem mai bine.

Baza pentru relatii de cuplu

Ati observat ca unele relatii de cuplu se bazeaza exact pe lucrurile de mai sus. Mi se pare cea mai buna lectie. Se iau doua persoane care nu prea au treaba una cu alta, care nu s-ar saluta pe strada pentru ca nu se cunosc. La un moment dat, intr-un anumit context, incep sa se cunoasca mai bine, descopera intre ei ceva ce nu descoperisera inainte si asa ajung sa formeze un cuplu.

“Ne stim din generala, ne mai vedeam pe strada, la evenimente dar nu comunicam pana cand … iar de atunci am inceput sa vorbim in fiecare zi, iar la scurt timp am ajuns impreuna”. Ati mai auzit povestea asta?

Ia uite, se face ca nu ma cunoaste!

De cele mai multe ori am tendinta sa-i judec pe oameni. Sa zic ceva de genul “Ia uite ma, ne stim de atata timp, am lucrat impreuna si se face ca nu ma cunoaste”. Zic asta in timp ce si eu am facut acelasi lucru, fara sa dau vreun semn. Ca sa ne raspundem la intrebarile oamenilor, cred ca ar trebui sa ne uitam putin in interiorul nostru.

Am inceput sa fac asta cu proiectul Facebook Friends I’d Like to Keep. Am luat fiecare persoana in parte si am analizat cum ma simt eu in relatie cu persoana respectiva. Imi aduce un gand de bucurie, de tristete, sau poate nu ma face sa ma gandesc la absolut nimic. Am ales sa-i pastrez la prieteni doar pe cei ce-mi aduc un gand de bucurie. Atunci cand fac asta, caut sa-mi confirm gandul printr-un mesaj de apreciere pe care il trimit catre ei. As spune ca pastrez experiente “pozitive”.

Ce fel de experiente asociezi cu oamenii?

Gandeste-te la cei de pe strada pe care ii cunosti dar nu va salutati si va faceti ca nu va stiti. Ce ar putea caracteriza relatia voastra? Daca vorbim de o experienta neplacuta, e de inteles, vrem sa-i evitam pe oamenii respectivi. Daca vorbim de o experienta neutra, nu avem o motivatie in a ii saluta.

Exista vreun om cu a carui relatie sa asociezi o experienta pozitiva si sa nu-l saluti, sau sa nu te salute? Daca da, incerca atunci sa privesti si din perspectiva lui. E posibil ca el sa te asocieze cu o experienta neplacuta? Gandeste-te la interactiunile voastre din trecut. Ele pot sa reprezinte chiar subiectul sub forma careia incepeti o discutie. Poti profita de asta, dar nu iti garanteaza intodeauna succesul.

Discutiile fortate

Cele mai amuzante sunt discutiile fortate. Acel moment in care experientele nu sunt asa simplu de identificat. Exista atat experiente placute cat si neplacute sau neutre. Va salutati, incepeti sa vorbiti, sa povestiti putin, dar realizati ca nu prea aveti ce sa va spuneti. Alteori realizati ca nu vreti sa va deschideti unul celuilalt sau sa intrati in detalii despre viata voastra. Asa ca incercati sa incheiati discutia intr-un mod stangaci pe care il agreeaza ambele parti. Discutiile astea sunt amuzante rau.

Arunca cu doza de fericire

Vrei si o concluzie, nu? Intodeauna cauti o concluzie la sfarsitul articolelor astea. Ok, fa ceva diferit! Saluta-i pe oameni. Saluta-i pe oameni fara sa ai asteptari de la ei. Nu-i judeca daca nu te saluta. Nu cauta sa porti o discutie. Zambeste cu drag, bucura-te si saluta-i pe oameni. Arunca in ei cu o doza de fericire si incantare. Nu stii niciodata ce vei primi inapoi si ce se poate intampla. Chiar si asa, sunt mult mai multe sanse sa se intample ceva.

Saaaaluuuuut cititorule! Buna dimineata 😀


Eu astazi - Te cunosc, nu te salutIn fiecare zi (mai ales dimineata) scriu cel putin 750 de cuvinte despre orice. Incerc sa aloc cat mai putin timp scrierii (intre 10 si 15 min) si inca 10 minute pentru corectare, adaptare si publicare. Textul este destul de brut si nestructurat, asta fiind una din provocari: sa obtin o calitate mai buna in acelasi timp scurt.

 

Public pe blog aici: Eu astazi

Statistici scriere: 750words.com