Select Page


Saptamana aceasta am fost foarte mult pe ganduri in legatura cu programul Start-up Nation. Sunt in joc 44.000 de euro/firma, fonduri nerambursabile de la stat, dar care atrag o serie de obligatii si monitorizari dupa ele.

Foarte multe persoane din jurul meu au aplicat in proiectul asta si si-au facut firme noi. Choose Yourself SRL este si ea eligibila, fiind infiintata dupa 1 Ianuarie 2017.

Antreprenorul bipolar

Am tot avut perioade in care m-am gandit serios daca sa aplic. M-am gandit ca poate e un semn. Cum vreau eu sa-mi cumpar un Jeep de 50.000$ daca eu nu ma zbat sa-mi cresc firma si sa obtin fonduri pentru ea. Daca pierd trenul asta, oare cand e urmatorul?

Apoi am ajuns la concluzia ca nu am un vis de business exact pentru care sa am nevoie de bani. Daca nu simt ca am nevoie de anumiti bani pentru dezvoltarea business-ului, de ce i-as cere?

Pe masura ce numarul celor care aplica la Stat-up Nation a crescut, am inceput sa ma panichez. Am simtit ca raman cumva pe dinafara, atunci cand multi oameni in jurul meu aplicau. A crescut in mine dorinta de a aplica.

Este interesant faptul ca aveam dorinta asta din frica de a nu pierde ceva si nu din dorinta de a dezvolta ceva anume. Voiam sa aplic pentru ca imi era frica sa nu-mi pare rau mai tarziu.

Am ajuns in punctul in care m-am apucat sa completez documentele, sa-mi fac calcule si mi-am facut chiar si cont pe platforma pentru aplicanti. Chiar si asa, cheltuielile eligibile pentru activitatea mea nu ma ajutau cu adevarat sa dezvolt un business asa cum voiam eu.

Da, primeam salariul pentru 1 angajat pe un an (urmand ca eu sa il tin pentru inca 2 ani) si puteam sa cumpar echipamente, calculatoare, licente, etc.

Imi cresc 44.000 de euro businessul? Inca nu

Dupa ce mi-am facut o lista cu echipamente si toate cele necesare, m-am uitat mai bine. Mi-am pus intrebarea:
“E ceva ce pot face acum fara sa am toate lucrurile din lista asta?” Raspunsul a fost: “da, tot”. In cazul business-ului meu, el are capacitatea de a creste si fara echipamente de mii de euro, programe scumpe si fara sa am un angajat timp de 3 ani.

In contextul asta, mi-am dat seama ca singura problema este la mine. Firma nu produce bani suplimentari si nu are clienti suplimentari pentru ca eu nu imi fac treaba cum trebuie. O investitie de 44.000 euro, foarte multe obligatii si stres nu imbunatatesc deloc situatia.

Acum m-am calmat. Nu mai simt ca pierd ceva si in acelasi timp simt ca am totul. Da, ar fi fost frumos sa-mi cumpar niste super-calculatoare, sa-i cumpar Laurei o tableta grafica de 3 – 4000 euro si multe altele. Adevarul este ca nimic din lucrurile astea nu ar fi crescut firma. Doar ar fi facut-o sa aiba mai multe active si mai valoroase.

Marketing si Comunicare Start-up Nation

Sper ca toti oamenii din jurul meu sa aiba proiecte si business-uri de succes si sa aiba nevoie de marketing si servicii de comunicare. Acolo apar eu 🙂 Inca am capacitatea de a accesa fonduri din StartUp Nation, dar in calitate de furnizor de servicii pentru aplicanti. This is nice 🙂