Select Page

Rutine

Pe 27 decembrie am intrat intr-o stare dubioasa rau. N-am reusit sa scriu nimic in 2-3 ore. Am stat toata ziua. M-am jucat pe telefon. La pranz am fost si mi-am cumparat tigari. Nu mai fumasem de 4 luni.

Dupa cateva zile n-am mai alergat, n-am mai scris. M-am culcat mai tarziu. M-am intins cu Laura la povesti si am continuat sa fumez. A venit anul nou. Am incercat sa-mi reiau rutinele. Apoi m-am mutat, s-a dat iar totul peste cap.

Cand treci printr-o perioada ca asta, vezi mult mai bine ce rutine sunt legate intre ele si care sunt independente. Vezi cum se formeaza lucrurile din viata ta si cum se influenteaza una pe alta.

Scrisul

Si-a gasit greu locul. M-am obisnuit sa scriu de dimineata. Am zis o perioada ca poate dimineata nu e buna pentru ca am mintea goala. Chiar si asa, n-am reusit sa scriu constant la o alta ora.

Pentru mine, scrisul e legat de trezitul de dimineata si de o stare de bine pe care o am dimineata.

Alergatul

De exemplu, acum o luna, eram convins ca o sa alerg indiferent de vreme. Am vrut sa alerg si pe zapada, dar nu am reusit sa ies din casa. Era prea tarziu.

Alergatul meu depindea foarte mult de trezitul de dimineata si realizarea altor activitati inainte. Am decis sa nu ma mai atac singur pentru ca nu am reusit sa alerg. Problema era la trezit, nu la alergat.

Cum beau cafeaua

Rutina de dimineata e puternic influentata de modul in care imi beau cafeaua. In ultimele doua saptamani mi-am inceput dimineata cu o cana de cafea si cateva tigari, langa geam.

Cand ma asezam la birou, cana de cafea era deja goala. Trecuse aproape o ora, in care am stat in bucatarie, am fumat si am vorbit cu Laura. Try to be productive now!

Cum dorm, cum ma simt

Am fumat inainte de culcare. Am baut bere inainte de culcare. M-am indopat cu mancare, Nutella si biscuiti cu zahar inainte de culcare. Le-am incercat pe rand cat si separat.

Am dormit prost. Ma culcam si nu adormeam. Cand ma trezeam simteam ca a dat tancul peste mine. Nu eram in stare sa fac exerciti simple si sa-mi incalzesc corpul.

La asta adaugam si culcatul mai tarziu. Daca inainte ma culcam la 22 si ma trezeam la 05, daca ma culc la 00, ar trebui sa ma pot trezi usor la 07. Nu? Sigur ca da, la ora 10 eu inca ma taram incercand sa ma trezesc.

Matematica nu prea ma ajuta in viata se pare.

Spalatul pe dinti

In mod uimitor, n-am ratat mai mult de 2 nopti. Asta era o problema pentru mine acum cateva luni. Acum a ramas o rutina puternica de care ma bucur. Cumva, asta nu a dat cu fail, la un loc cu toate celelalte.

E ceva ce ma face sa ma simt mai bine cu mine si cu cine sunt eu. Asta ma duce la punctul urmator.

Creme

Aproape de 27 decembrie, am inceput sa ma dau cu diferite creme: crema de picioare pentru talpi, crema de fata si crema de maini. A inceput ca un tratament pentru mainile inghetate.

A continuat ca un mod prin care simt ca-mi acord atentie, respect si am grija de mine. Chiar si atunci cand sunt in rahat. La sfarsitul zilei, mai ales a alora nasoale, ma umpleam de crema pe fata, maini si picioare.

Ma simteam ca o femeie ce tocmai s-a machiat. Mai curat, mai increzator in mine si optimist ca ziua urmatoare o sa o fac mai buna.

Facutul patului

Dupa cativa ani de zacut intr-un pat nefacut, am asociat facutul patului cu dorinta de a trai o super zi. Asa ca mi-am facut patul in continuare in fiecare dimineata. Acum ca ma uit in urma, realizez ca in fiecare zi eram gata, dar ma pierdeam undeva pe drum.

Culcatul devreme. Mancatul inainte de 20

Stiu ca de asta depinde foarte mult cum o sa fie ziua mea urmatoare. Cumva parea sa fie si cea mai grea rutina. Cand toate sunt pe dos, mancatul inainte de 20 isi pierde sensul.

Cand fumezi, e greu sa-ti stabilesti limine de ore. Daca fumez inainte de culcare, daca fumez pana la 12-1 noaptea, de ce sa nu si mananc?

In plus, am realizat ca pe parcursul zilelor am pierdut foarte mult timp fumand. Tot fumatul contribuie si la culcatul tarziu. Nu e singurul factor, dar contribuie.

Mici diferente

Azi m-am trezit devreme. Am reusit sa ma culc ieri la timp. Inca n-am renuntat la fumat. In schimb n-am mai fumat la prima ora. Incerc sa fumez ca o pauza si nu ca ceva ce-mi insoteste cafeaua de dimineata.

Sunt la a doua cafea si scriu al doilea articol azi (da, e cu buffer). Inca n-am fumat.

Concluzii

In ciuda asteparilor mele, atunci cand pici intr-o stare nasoala, nu pica chiar tot. Ma asteptam sa ma dau complet peste cap prin faptul ca am reuntat la anumite rutine.

M-au uimit cele care au ramas: facutul patului, spalatul pe dinti, faza cu cremele.

La fel de mult ma uimeste cum schimbarea unui singur lucru, aduce altele inapoi. M-am culcat devreme. Am putut sa ma trezesc de dimineata, si sa-mi intru in programul meu standard de acum cateva saptamani. Inca nu alerg, dar nu e exclus sa ies afara in urmatoarele zile.

Sursa foto: Picolo-kun on DeviantArt

Ti-a placut articolul asta? Lucrez la o carte prin care vreau sa schimb viata oamenilor. Pana o termin, am pregatit un training la care poti sa participi. Vezi mai multe detalii aici: Training Un Creion

Schimba-ti viata cu Un Creion