Select Page

In Octombrie am dat mai multe comenzi pe eMag. Jumatate dintre ele le-am anulat inainte sa ridic produsul. Ma tot razgandeam, pe masura ce asteptam sa fie livrate sau a le rididc din showroom. Am incercat sa analizez de ce fac asta, cum pot explica comportamentul meu si ce treaba are recompensa imediata cu cele de mai sus.

Ma simt vinovat

Atunci cand comand lucruri despre care nu stiu sigur daca am nevoie, ma simt vinovat. Mi-am stabilit in anii trecuti ca nu voi mai investi decat in lucruri de care am nevoie sau imi aduc o experienta noua, de calitate. Inca am de platit pentru un credit, iar momentan nu amĀ un venit stabil. Orice achizitie pe care o fac ma pune undeva intre doua stari foarte ciudate si ma aduc intr-o stare de conflict. Ma gandesc daca o bratara fitness e mai valorosa decat aceeasi suma restitutita creditorilor.

Cumpar din impuls

O mare parte a marketingului si a vanzarilor se bazeaza pe achizitiile din impus. De fiecare data cand mergi intr-un magazin mare, Cora, Carrefour, chiar si Mega, sunt sanse mari sa cumperi ceva din impuls. Ai lista la tine? Ia uita-te pe ea. Cate lucruri ai cumparat pe langa lista aia. Magazinele sunt aranjate si decorate in asa fel incat noi sa cumparam cat mai mult si sa fim expusi cat mai mult unor mesaje pe care le percepem, dar nu le intelegem.

De exemplu, uitati-va la orice Mega Image mai mare. Fructele si toate lucrurile sanatoase sunt asezate la intrare. Asta inseamna ca ele vor sta la fundul cosului si voi pune restul peste ele. De ce le-ar aseza asa si nu la sfarsit, langa casa? Ca sa-mi strivesc eu rosiile? Poate, dar in industrie se stie ca daca omul cumpara lucruri sanatoase la inceput, tendinta este ca el sa cumpere mai multe lucruri nesanatoase in magazin. Intr-un fel, oamenii cauta o recompensa mai mare si o recompensa imediata la faptul ca au ales sa manance lucruri sanatoase.

Recompensa imediata

Traim intr-o lume in care recompensa imediata este un standard. Vrem sa fim platiti zilnic sau saptamanal. Vrem sa slabim in 3 zile. Vrem sa devenim maestrii si specialisti intr-un domeniu intr-o saptamana. Vrem ca totul sa se intample mai repede. Daca eu vreau ceva acum, pot obtine foarte repede. D’asta voi cauta sa obtin totul repede. Vreau o ciocolata? Am un Mega la parter. Vreau sa aflu o informatie? Am dat imediat search pe Google. Vreau sa vorbesc cu cineva? Il sun, iar el trebuie sa raspunda imediat. Am tinut dieta 2 zile? Deja vreau sa se vada asta pe cantar. Am facut azi abdomene? Ma uit seara in oglinda sa-mi caut patratelele.

Problema recompensei imediate

Problema se duce pana acolo pana unde dezvoltam un fel de craving. Incepem sa consumam o experienta sau un produs, inainte sa avem parte de el. Incepem sa avem asteptari asupra modului in care o sa ne simtim si asteptam confirmarea. Cand comandam de pe eMag azi la ora 11, produsul venea maine la usa mea. Era fucking amazing! Acum am comandat de pe eMag, iar dupa 2-3 zile produsul inca nu era trimis spre livrare sau in showroom. Ma enervam si eram ca un dependent. Verificam statusul comenzii de foarte multe ori pe zi.

Recompensa consumata

Eu consumasem deja placerea aia prin care pun mana pe produsul nou. Acum asteptam confirmarea. Confirmarea nu venea, ma enervam si anulam comanda. Cand in final am ridicat o comanda de la showroom, Laura, iubita mea, mi-a spus ca nu sunt prea entuziasmat de produs. Eram, eram entuziasmat, doar ca nu atunci. Am fost entuziasmat cand l-am comandat, apoi in ziua urmatoare cand citeam review-uri si ma uitam la clipuri video. Acum dupa ce pusesem mana pe el, eram doar linistit, calm. Ca un fumator, care dupa ce l-ai tinut nefumat nu stiu cate ore, isi aprinde in sfarsit tigara.

Cum sunt afectate magazinele

E foarte interesant sa vezi cum diferite schimbari precum timpul de livrare al unui magazin schimba total lucrurile. Din perspectiva total rationala, nu as avea de ce sa anulez comanda. Nu conteaza ca dureaza cu 2-3 zile mai mult livrarea. Produsul este la promotie si este luat din cel mai ieftin loc. Ar avea logica sa astept dupa el, nu? Se pare ca nu si atunci cand cumpar produsul din impuls. Din cauza timpilor de livrare mari, se pierd multi cumparatori ce cumpara din impuls. Asta pentru ca ei revin asupra deciziei lor, sau se documenteaza mai bine despre produs. Tot din cauza timpilor de asteptare, nu obtin recompensa imediata. Asta ma face sa ma simt agitat si ca nu am controlul asupra lucrurilor, exact ca un drogat care nu isi gaseste doza.

Acum ma gandesc sa returnez produsul.


Eu astazi - Recompensa imediata. Comanda pe eMagIn fiecare zi (mai ales dimineata) scriu cel putin 750 de cuvinte despre orice. Incerc sa aloc cat mai putin timp scrierii (intre 10 si 15 min) si inca 10 minute pentru corectare, adaptare si publicare. Textul este destul de brut si nestructurat, asta fiind una din provocari: sa obtin o calitate mai buna in acelasi timp scurt.

 

Public pe blog aici: Eu astazi

Statistici scriere: 750words.com