Select Page

Pumn in burta

Ti-ai dat vreodata singur un pumn in burta? Probabil ca nu, creierul nostru nu prea ne lasa sa ne facem rau. Fizic, nu, metaforic da.

Dupa 2-3 de imbunatatit constant anumite aspecte din viata mea, mi-am dat un pumn in burta.

Am dat-o in bara

Lucrurile au inceput cu prima dimineata in care nu am scris. Trecusera doua ore, iar eu eram inca eram pe scaun, cu ochii in monitor.

Am decis ca ziua urmatoare sa incerc o alta rutina pentru scris. Sa-mi aloc timp de citit inainte. Sa scriu la pranz. N-am facut nimic ziua urmatoare. Mi-am luat un pachet de tigari cu Laura. Am vorbit mult.

In a treia zi, am continuat sa fumez. In seara asta m-am intins la vorba cu Laura, si am dat amandoi gata o sticla de lichior. La 22 inca beam si mancam ceva de foame. La 00:00 ma culcam.

M-am trezit la 09:30. Am mancat. N-am mai alergat. Am continuat in ritmul zilelor astea pana de revelion. Am incercat sa schimb rutine, sa ma motivez altfel. Nu a functionat.

Am reusit in trei zile, sa fac tot ce nu voiam sa fac.

Am atacat Craciunul

Am incercat atat de mult sa atac Craciunul si sarbatorile din perioada asta. Am reusit. I had a point. Am inteles tot ce nu functiona, de ce nu functiona.

N-am inteles de ce in zilele urmatoare ma simteam pierdut si fara rost. Am zis ca e de la agitatia din jur. Am descoperit ca exista si depresie de Craciun. Foarte multi oameni se confrunta cu asta. N-am ganduri suicide, dar in rest, aveam toate simptomele 🙂

Am analizat mult toata situatia si am inteles lucrurile mai bine. Toata perioada asta a sarbatorilor e un obicei, e o rutina anuala. Eu am luat tot obiceiul asta si l-am pus deoparte.

Un gol de umplut

Am lasat in urma lui un gol, ce s-a resimtit. Stiam ca daca vreau sa schimb un obicei, trebuie sa-mi pastrez acelasi trigger si aceeasi recompensa, dar sa schimb actiunea. Nu m-am gandit sa aplic procedeul si pentru Craciun.

De exemplu, daca vreau sa fac lucrurile altfel de Craciun, as putea sa plec intr-o calatorie, sau intr-o vacanta. As putea sa renovez. As putea sa ma apuc sa mesteresc la ceva.

E clar ca nu pot sa renunt la tot ce nu-mi place la Craciun si apoi sa stau. Trebuie sa fac altceva, in timp ce toti oamenii din jurul meu fac lucruri tipice de Craciun. Altfel, o sa ma simt total izolat si defect fata de restul oamenilor din jur.

E important sa-mi setez dinainte planul de bataie pentru urmatorul Craciun. Anul asta am reusit sa atac Craciunul, sa-l dau cat mai mult la o parte si sa raman cu un mare gol. Anul viitor, o sa atac Craciunul si o sa-l inlocuiesc cu altceva.

Am facut tot ce nu voiam sa fac

Da, saptamana trecuta mi-am dat peste cap toate rutinele si obiceiurile bune. Am fumat mult, am baut mai mult, am mancat carne. N-am alergat, n-am scris deloc si nu mi-am respectat orele de somn.

Mi-a placut sa NU le fac pe toate. M-am simtit bine cu fiecare dintre ele. Am putut sa observ fiecare lucru. Am vazut ce imi place, ce nu imi place. Am inteles de ce nu vreau sa fac anumite lucruri pe termen lung. Am inteles de ce imi fac placere pe termen scurt.

In acelasi timp simteam ca am dat gres

Asa, ca pentru un timp scurt, le-am lasat sa stea alaturi de mine. N-am reusit de la inceput. Initial am simtit ca am dat gres intr-un mod mizerabil.

Mi s-a parut ca merg impotriva a tot ceea ce am facut in ultimul timp. Mi se parea ca distrug tot ce m-am chinuit sa construiesc.

Mai tarziu, mi-am amintit ca nu totul e in alb-negru, iar eu sunt un personaj colorat. Nu vreau sa fiu doar in alb-negru.

Imi place sa am o directie definita, prin intermediul actiunilor si obiceiurilor mele.

La fel de mult, imi place sa mai fac si cate o pauza si sa explorez drumul pe laterala. Atat timp cat pe termen lung imi pastrez directia, totul e ok.

Mai bun in fiecare an

In ultima saptamana din an, m-am intristat. Am simtit ca am esuat cu schimbarile pe care voiam sa le fac in viata mea. Sfarsitul de an m-a prins facut toate lucrurile pe care am incercat sa le schimb.

Asta s-a intamplat in ultimele doua saptamani. Dar apoi, am inceput sa privesc si mai mult in urma. Am inceput sa compar 2016 cu 2015. Am inceput sa vad cat de bun a fost 2016.

Wow

Doar in utlimele 2-3 luni, am reusit sa schimb atatea. Am scris zilnic, am alergat zilnic, am renuntat la carne, n-am fumat, am baut mai putin, am citit mai mult, mi-am respectat somnul, m-am inteles mai bine pe mine. Am renuntat la obiecte, am avut mai multa grija de mine.

Toate astea, fara sa ma uit si la restul lunilor din an. Am inteles ca am facut toate lucrurile astea in plus, fata de anul precedent. Am inteles ca am devenit mai mult. In 2016, am fost mai bun decat in 2015.

Ideea asta m-a facut sa termin anul intr-o nota pozitiva. N-am mai fost suparat pe mine. M-a motivat si mai mult sa fac din 2017, un an mai bun decat 2016.