Select Page

Prototipuri si idei

Care e diferenta intre un om de stiinta de success si unul mediocru? Cel de succes, desigur, a descoperit sau a inventat lucruri marete. Totusi, cum a reusit el sa ajunga acolo?

Probabil a facut o multime de experimente ce i-au explodat in fata, ca in desenele animate. A facut o multime de prototipuri si le-a imbunatatit de fiecare data. La un moment dat a obtinut si rezultatele.

Prototipul este primul exemplar de proba al unui produs ce urmeaza sa fie produs in serie. Scopul lui este sa fie testat si experimentat. Daca functioneaza totul cum trebuie, primeste unda verde si se realizeaza restul finisajelor.

Daca nu functioneaza cum trebuie, se intoarce in laborator si se incearca rezolvarea defectelor. Cand se considera ca problemele s-au rezolvat, se face un nou prototip.

Nu ne dam voie sa avem un prototip; ne abandonam ideile.

Cate din ideile tale ai testat pana acum? Sunt sigur ca esti plin de idei, joburi de incercat, idei de afaceri, produse, desene, proiecte si orice mai visezi. Din cate idei ai facut un prototip?

Stiu din experienta personala ca ne este frica sa cream prototipuri. Undeva in lumea asta, cineva ne-a invatat ca ceea ce facem trebuie sa fie perfect. Daca nu este perfect, primim o nota proasta si ne distrugem tot viitorul.

Adesea nu ne dam voie sa testam ideile. Avem impresia ca daca avem o idee, ea poate capata valoare doar daca o ducem pana la capat. Adevarul e daca ne transformam ideile in prototipuri, avem mari sanse sa ne cream viitorul.

Cum sa dam viata unei idei prototip?

Simplu si rapid. Pe bune, asta e raspunsul. Simplu si rapid.

Ia ideea ta. Cauta modul cel mai simplu prin care poti sa o pui in practica sau sa o testezi. Daca vrei sa trimiti oamenii sa colonizeze Marte, pune mana pe un creion si deseneaza. Deseneaza o harta si lucrurile simple de care ai nevoie.

Asta e primul prototip al ideii tale. Felicitari, deja ai inteles ca pentru a trimite oamenii pe Marte, ai nevoie de o racheta. Acum ideea ta a evoluat, stii ca ai nevoie de racheta si cel mai proabil de un punct de unde sa o lansezi.

Ok, hai sa luam si un exemplu mai usor. Ai o idee prin care vrei sa vinzi felicitari pe internet. Ce faci? Te apuci sa lucrezi la site, sa-ti faci un logo, sa faci 10-15 felicitari, sa-ti faci firma ca sa ai cum sa incasezi banii?

Nu e mai simplu sa indoi un carton A4, sa desenezi pe o fata si sa-l pui la vanzare direct pe pagina personala de Facebook? Hey, nu te astepta sa te imbogatesti, dar tocmai ai lansat primul tau produs.

Prototipul 2, Prototipul 3, Prototipul 42, Produsul final

Dupa fiecare prototip invatam ceva, ne intoarcem in fabrica sau in laboratorul de cercetare si facem un nou prototip. Il lansam si pe asta in teste.

Pana cand facem asta? O data ce functioneaza perfect, putem sa ne oprim?

Hai sa ne uitam la toate lucrurile legate de tehnologie ce ne inconjoara. Vi se par ca sunt aceleasi de acum 10-15 ani? Categoric nu. Au evoluat constant. Cand eram in liceu, lumea era innebunita dupa iPod Touch si primul iPhone. Acum am ajuns la iPhone 6.

Cineva, acolo, a cautat sa imbunatateasca constant produsul, chiar daca el fusese lansat pe piata. Asa se creeaza noi prototipuri. Schema ar arata cam asa.

Prototip 1> Prototip 2> Prototip 3> Produs final 1> Prototip 1>Prototip 2>Prototip 3>Produs final 2> Prototip 1>Prototip 2>Prototip 3>Produs final 3>

Prototipul traieste cat timp vrei tu

Nu e nevoie sa transformi un prototip in produs final. Rolul lui principal este de a-ti arata intr-un mod cat mai simplu cum functioneaza produsul. Daca nu iti place, poti sa te orpesti si sa abandonezi proiectul sau ideea.

In schimb, poti alege chiar sa lansezi un produs si apoi sa te opresti. Daca scopul tau era doar de a lansa un produs, bravo, ai reusit dupa multe prototipuri si experimente. Acum fugi si creaza altceva!

Exemple din experienta mea

In 2014, am reusit sa vand cutiute cu ceai, fara sa am un produs clar definit. Aveam doar un prototip nefunctional. Am povestit experienta aici:

Posted by Live & Love – TEA on 16 Februarie 2014

 

In 2016 am mers in pelerinaj in Spania 400 km pe jos. Initial am crezut ca asta a fost experienta vietii mele. A fost o experienta foarte importanta, dar poate cel mai important este faptul ca acum a devenit un prototip.

Calatoria de 400 km a devenit un prototip pentru o calatorie de peste 3000 km Bucuresti – Spania. In exemplul asta, produsul final s-a transformat in prototipul pentru un alt produs final.

In Ianuarie 2017 am lansat primul meu training. N-am spatiu, n-am firma, n-am atestat de trainer. Am o pagina de FB cu 30-40 de like-uri si in jur de 60 de prieteni pe profil. Pe 28 Ianuarie am experimentat cu primul prototip. Pe 4 Februarie urmeaza al doilea experiment cu acelasi prototip.

O alta perspectiva

Daca nu iti place cuvantul prototip, inlocuieste-l cu experiment. Cauta sa faci cate un experiment din fiecare idee pe care o ai.

Tine minte ca nu exista esec sau failuri. Exista doar experimente.

Ready doctor?