Select Page

Portofel Imi placea sa ma laud cu portofelul meu. Aveam in el toate cacaturile posibile. Din cand in cand, le scoteam de acolo si le insiruiam pe masa. Imi placea sa vad reactiile oamenilor caci nu se asteptau sa gaseasca anumite lucruri, precum: stick usb sau unealta multifunctionala cu desfacator de bere. Acum, portofelul meu e total diferit.

Portofelul ca shaworma: cu de toate

Daca ma gandesc bine, nu am avut multe portofele la viata mea. Aproape toate portofelele mele aratau ca portofelul lui tata. Stilul clasic, facut din piele sau imitatie de piele. Tata avea un mod de a avea mereu portofelul umflat. Am fost mereu fascinat de asta si asa mi se parea normal ca trebuie sa arate un portofel. Sa fie mare si ingrasat.

Cum portofelul meu nu a avut foarte multe ocazii sa se ingrase cu bani, am avut ei grija sa-l ingras cu orice puteam. Bonuri fiscale, carduri de fidelitate, amintiri, un stick usb, desfacator de bere, nu stiu ce scrisori si poze si chiar niste etichete de bere care nu stiu ce valoare aveau. Aveam mai multe, dar doar de astea imi amintesc.

Cum iti tratezi banii?

Erau foarte multe lucruri personale in portofel, mai ales pozele cat si diferite scrisorele. Cumva, ma simteam bine ca am un portofel unic, care sa ma reprezinte. Dorinta mea de a face schimbari in portofel a venit putin mai tarziu, cand am inceput sa invat cum sa-mi tratez banii.

Primul pas spre schimbarea gandirii mele despre bani, a fost sa pun mana pe cartea lui Daniel Tanase, “Salveaza-ti Banii”. Una dintre actiunile pe care voiam sa le iau de atunci inainte era sa acord mai multa importanta banilor. Simteam ca trebuie sa fac inclusiv oschimbare vizibila cu banii pe care ii aveam, ii primeam si pe care ii purtam la mine. In plus, in perioada aia ma cam influentasera si Marie Kondo si Karim Rashid cu opiniile despre minimalism si simplitate.

Solutia mea

Am incercat sa reduc numarul lucrurilor din portofelul vechi. Chiar daca il reduceam, tot ramanea destul de mare si urat. Asa am ajuns sa-mi cumpar un portofel facut din prelata de protectie a camioanelor. E facut de UpsideDown (firma romaneasca) si este mult mai vesel fata de un portofel obisnuit. Are 4 spatii pentru carduri, 2 ascunse pentru buletin si spatiul pentru bani. Cand nu are nimic in el e foarte subtire.

In momentul de fata am in portofel urmatoarele: buletinul, cardul RATB, cardul de debit si banii. Cardurile de fidelitate le-am trecut prin aplicatii, le tin acasa, iar la unele am renuntat complet. De exemplu: la Decathlon pot sa le zic adresa de mail la casa; la Farmacie ma duc doar cand ma imbolnavesc; la biblioteca nu ma duc in fiecare zi; pentru restul, exista aplicatii de telefon ce-ti salveaza un cod de bare asemanator, sau iti salveaza codul cardului.

Drept urmare, am un portofel foarte subtire. Imi este usor sa-l tin oriunde si-mi face placere sa-l folosesc. Celor din jur le place pentru ca este portocaliu. Si banilor mei se pare ca le place portofelul meu, pentru ca stau destul de bine acolo si nu mi se indoaie deloc. In ultimul an, am reusit sa-mi mentin portofelul asta super-slim. Ca sa pot sa fac asa a fost nevoie sa-mi impun reguli precum cele de mai jos.

Regulile din portofel

  • Monedele le pastrez in buzunarele de la pantaloni, haina sau rucsac. Le scot de acolo cu prima ocazie cand ajung acasa si le pun in borcane;
  • Hartiile de 1 leu din portofel le pun intr-un borcan sau intr-un plic, atunci cand ajung acasa. In felul asta strang hartii de 1 leu si monede sub forma unor mici economii si imi golesc si portofelul;
  • Am grija sa arunc mereu lucrurile folosite, cum sunt cartelele de metrou folosite;
  • Pastrez bonurile fiscale doar pana cand ajung acasa. Incerc sa nu le pastrez deloc si sa introduc imediat datele din ele in aplicatia financiara de pe telefon. Apoi le arunc;
  • Nu am obiecte personale in portofel. Portofelul nu e facut pentru asta;
  • Nu umblu cu toti banii in portofel. Fie am bani pe card, fie ii tin acasa. (optiune foarte rara, cardul fiind mai usor de gestionat);
  • Nu pun nimic in portofel daca nu stiu clar care e locul lui acolo; nu pun lucruri in portofel doar ca sa evit sa iau o decizie in privinta lor;
  • Nu folosesc portofelul ca un fel de “memo”. Unii oameni isi pun diferite lucruri in portofel ca sa-si aminteasca de ceva anume. Ghici ce, deschisul portofelului este un automatism, iar mintea ta nu este deloc atenta la biletele lasate de tine pe acolo.

Facem o schimbare?

Mie mi-a luat aproape un an ca sa ajung cu portofelul in stadiul asta. Chiar daca imi schimbasem portofelul, tot aveam tendinta de a acumula lucruri in el. Am tot continuat sa-l curat si sa-l golesc, pana cand am reusit sa-l mentin constant in aceeasi stare.

Daca ai de gand sa-ti cumperi un portofel nou, iti recomand sa-l arunci imediat pe cel vechi. E murdar si vai de mama lui. De ce l-ai pastra?

Hai spor la bani!


Eu astazi - Ce ai in portofel?In fiecare zi (mai ales dimineata) scriu cel putin 750 de cuvinte despre orice. Aloc in jur de 20-30 de minute scrierii si inca 10 minute pentru corectare, adaptare si publicare. Textul este destul de brut. Structura vine dupa scriere. E un exercitiu zilnic pentru mine si incerc sa ofer si ceva valoare celor care chiar ajung sa citeasca.

 

Public pe blog aici: Eu astazi

Statistici scriere: 750words.com