Select Page

Pastreaza doar o idee

Imi place sa-l citesc pe James Altucher. Printre altele, el mi-a bagat in cap ideea ca retinem doar 1% din tot ceea ce citim si invatam.

Le-am spus-o si altora, m-am uitat in urma la cartile pe care le-am citit si la lucrurile din viata mea. Fisa mi-a picat dupa ce mama a citit “Magia Ordinii” de Marie Kondo.

Ideea dintr-o carte

A venit la mine si mi-a spus: “Tu ai facut tot ce zicea tipa asta, doar ca dus la extrema!”. Cumparasem cartea, dar nu o citisem niciodata. Doar ma documentasem de tehnica ei pe internet si am inceput sa o aplic. Scrisesem si un articol.

Super, am reusit sa aplic tot ce scria in carte fara sa o citesc. De ce? Pentru ca pe internet am gasit doar ideea de baza. Era 1% din toata cartea aia. Sigur, cartea e plina de tips & tricks, dar toate se invart in jurul aceleiasi idei. Aia e importanta.

M-am uitat la restul cartilor citite de mine. Mi-am da seama ca aplicam din ele doar o idee. Toate detaliile din carti doar imi argumentau si imi accentuau ideea aia.

De ce nu termin lucrurile?

M-am uitat la toate lucrurile neterminate de mine. Facultate, cursuri, trasee pe munte, pelerinaj pe Camino si o lista lunga de joburi. Din fiecare dintre lururile astea am ramas cu cate o idee de baza. Ideea aia e 1%.

In mod natural, dupa ce am simtit ca am inteles si am stapanit acel 1%, m-am oprit. M-am oprit pentru ca restul nu mai avea sens. Doar se invartea in jurul aceluias lucru.

Acum, scriu pe blog, scriu o carte si fac si un training. Care este obiectivul meu cu toate lucrurile astea? 1%! Sper ca cititorii mei si participantii mei la training sa ramana cu 1% din ideile mele.

Vreau sa transmit 1%, o idee

Vreau sa le las oamenilor o idee. Daca reusesc asta, stiu ca mi-am indeplinit rolul. Acum ca am inteles asta, am inteles si care sunt riscurile unui training, sau scrierii unei carti.

Daca acel 1% nu este ceea ce cineva are nevoie, toata cartea sau tot trainingul se duc de rapa. Am grija acum sa-mi umplu carticica si training-ul de mai multe idei, metode si tehnici.

Iau multe idei de tipul 1% si le strang intr-o carte. Sper ca din tot ceea ce prezint eu, cineva sa ramana cu 1%. Pentru mine, asta insemana ca mi-am facut treaba.

Mi-am redus asteptarile

Cel mai frumos este ca acum mi-am redus si asteptarile asupra lucrurilor. Daca citesc un articol, o carte, sau particip la un curs, caut sa raman cu acel 1%. Evaluez intreaga experienta doar dupa acel mic procentaj.

Asta ma face sa ma simt mai bine. Imi ingadui mai mult si nu ma mai cert pentru timpul pierdut sau cantitatea de lucruri inutile citite sau acumulate. Nu doar ca imi ingadui mai mult, dar fac tot posibilul sa eficientizez experienta.

Am grija sa nu raman blocat intr-o bula, atat timp cat deja am extras de acolo ce aveam nevoie. Nu am de ce sa stau la un job 3 ani, daca jobul ala deja mi-a livrat acel 1% si nu mai poate sa-mi livreze altceva.

Exercitiu 

Va recomand un exercitiu. Il puteti aplica pentru actiunile voastre, job, facultate si chiar si priteni. Notati cate o idee principala din fiecare experienta. Ganditi-va apoi, daca restul experientelor sunt diferite de idee aia, sau doar lucruri care se invart in jurul ideii.

Daca nu descoperi altceva in plus, e bine sa stai si sa te gandesti. Au rost anumite relatii cu anumiti oameni? Are rost sa te zbati pentru anumite experiente, atat timp cat tot ce fac este sa recicleze ideea respectiva?

Daca inca nu stapanesti ideea, da, are rost. In schimb, daca ai inteles-o pe deplin, poate e timpul sa te reorientezi.

Cu ce ai ramas din articolul asta?

Hei, am scris un intreg articol de vreo 700 de cuvinte. Pana acum sigur ti-ai dat seama care e ideea de baza. In rest doar am argumentat si am dat exemple.

Daca ai ajuns pana aici, ai facut-o din curiozitate, sau pentru ca inca nu stapanesti conceptul complet. Nu cred ca ai aflat ceva nou in ultimele 400-500 de cuvinte.

Sa o mai zic o data?

Ramanem doar cu o idee, ramanem doar cu 1% din experientele noastre.

Spor!

Ti-a placut articolul asta? Lucrez la o carte prin care vreau sa schimb viata oamenilor. Pana o termin, am pregatit un training la care poti sa participi. Vezi mai multe detalii aici: Training Un Creion

Schimba-ti viata cu Un Creion