Select Page

Obiective Adevarate - Un Creion

Urmatoarea poveste este inspirata dintr-un exemplu dat de Geshe Michael Roach in cartea “Management Karmic”. O  persoana care nu stie absolut deloc mecanica, va face urmatoarea deductie legata de un automobil. Ca sa pornesc masina, este nevoie sa bag cheia in  contact, sa o invart, iar masina o sa porneasca.

Daca de exemplu, masina nu mai porneste, cea mai simpla deductie este de a considera ca s-a stricat cheia. Daca cheia era cea care pornea masina, este clar ca s-a stricat cheia. Astfel, pentru a porni masina, incercam sa reparam cheia, incercam sa  o pilim, sa o ungem cu un ulei anume sau cine stie ce ii mai facem.

Nu te mai concentra pe cheie

Intr-un final, cineva ne explica ca nu cheia este cea care porneste masina si o pune in miscare cu adevarat. Ne explica cum functioneaza mecanica unei masini, motorul, aprinderea. Intelegem ca problema este in alta parte. Mergem la mecanic, cheltuim multi bani si aflam ca motorul este ireparabil. Trebuie sa investim astfel intr-un nou motor. “Pai, sa investim intr-un motor nou daca chiar dorim sa pornim masina asta odata. “

Avem motor nou si pornim la drum. Vrem sa ajungem In Constanta, pe plaja. O data pe an, scoatem masina din garaj si o pornim la drum spre Constanta. Tot ce ne dorim este sa pasim cu picioarele goale pe nisipul fierbinte si sa facem o baie in mare. In toata povestea asta, singurul nostru obiectiv era sa ajungem la mare ca in fiecare an. In fiecare an ne urcam in masina, porneam la drum, ajungeam in Constanta si ne bucuram de mare. Ne bucuram ca am reusit sa-l indeplinim si anul acesta?

Care este adevaratul obiectiv?

De ce ne-am facut un obiectiv din a porni masina? De ce ne-am facut un obiectiv din a repara cheia? De ce apoi, mai tarziu, ne-am facut un obiectiv din repararea si inlocuirea motorului? De ce ne-am facut un obiectiv din condusul masinii pana la mare, plata benzinei, a rovinetei si a opririlor la benzinarie? De ce, daca tot ce ne doream era sa pasim cu picioarele pe nisipul fierbinte si sa facem o baie in mare?

Cel probabil aveam acest ultim obiectiv dintr-o anumita emotie si anumite sentimente si senzatii pe care experienta pasirii pe nisip ni le genereaza. Ne simtim relaxati, ne simtim liberi si suntem fericiti.

Sunteti de acord cu mine, ca in cele din urma, obiectivul nostru era: relaxarea, libertatea si fericirea? Ce treaba au acestea cu o cheie de masina, cu un motor uzat, cu o masina cu motor nou, condus pe autostrada si plata benzinei si a rovinetei? Absolut niciuna 🙂 La fel cum in exemplu dat, cheia nu era adevarata problema a masinii, in acelas mod, pornirea masinii nu era adevaratul obiectiv al nostru.

Ce vrem cu adevarat?

Va propun sa va faceti un obiectiv din ceea ce doriti sa simtiti, din modul in care doriti sa traiti o experienta. Lasa-ti deoparte modul in care vreti sa atingeti acel obiectiv. Lucrurile astea se schimba mereu si sunt extrem de volatile. Si este minunat ca este asa! Asta inseamna ca ne putem atinge obiectivul in foarte multe moduri, chiar daca la prima vedere pare imposibil. Stabiliti-va clar obiectivul la nivel de emotii, senzatii si de experiente, iar restul se va aseza de la sine. Restul sunt doar intalmplari ce duc la realizarea acelui obiectiv.

In exemplul de la inceputul articolului aveam atatea optiuni: sa luam un autocar, sa luam trenul, sa facem autostopul, sa folosim un serviciu de ride-sharing (ex. Bla-Bla ; 4inmasina, etc.) si, de ce nu, sa nu mergem absolut deloc in Constanta. Poate aveam cum sa experimentam aceleasi senzatii si emotii si in alte contexte. Ar fi fost rau? Ar fi fost rau sa nu ne mai batem deloc capul, din momentul in care am vazut ca masina nu porneste? Eu zic ca nu 😀

Personal, am experimentat ambele cazuri de mai sus si am inceput sa pun foarte mult accentul pe modul in care ma simt. Va pot marturisi ca fiecare zi este o surpriza pentru mine. Ma minunez si eu de cum se aseaza lucrurile si cum progreseaza traseul meu in viata. Adevarul este ca viata mea nu merge direct pe directia pe care as fi ales-o, as fi setat-o ca obiectiv si as fi respectat-o cu sfintenie. Stiu unde vreau sa ajung, mai putin cum o sa ajung acolo.

Asa ca, atunci cand ceva nu merge cum trebuie, puneti intrebarea:

“Pot sa fac altceva care sa ma ajute sa ajung la acelasi obiectiv, sa traiesc aceeasi experienta si senzatii?”