Select Page

Azi e Luni, wohooo! Hai sa nu ne mai plangem de Luni. Asta e ziua cea mai tare! Luni e ziua cea mai buna! E ziua in care putem obtine cele mai multe rezultate si cele mai faine, cat sa ne tina toata saptamana! Hai sa vedem de ce este ziua asta atat de minunata 😀

Pareto si ziua de luni

Am mai vorbit cu voi despre Pareto. Este tipul care ne spune ca putem obtine 80% din rezultate cu doar 20% munca, iar pentru restul de 20% din rezultate, avem nevoie sa depunem 80% efort. Acum, ca stim asta, cu ce parte crezi ca e mai inteligent si util sa incepem? Exact, hai sa depunem 20% efort pentru a obtine 80% rezultate. Hai sa facem in ziua de Luni lucrurile care ne aduc cele mai multe rezultate, pentru toata saptamna. Apoi in restul zilelor, propun sa ne ocupam de micile detalii, de imbunatatirea rezultatelor si de obtinerea rezultatelor mai mici.

Hai sa facem liste

Prea multe procente in paragraful anterior? Inteleg, nu esti o persoana careia sa-i placa procentele. Hai sa facem liste! Hai sa facem in fiecare duminica, o lista pentru toata saptamana. Facem o lista cu tot ce vrem noi sa realizam pe parcursul saptamanii si ce trebuie sa facem pentru a realiza lucrurile astea. Inca nu spunem ce facem in fiecare zi. Momentan verificam lista si din lista asta selectam 3 lucruri care pot aduce cea mai mare valoare. Selectam trei lucruri care sunt cele mai importante pentru toata saptamana. Luam aceste 3 lucruri si le punem pe to-do list-ul de luni.

Ziua de Luni decide soarta zilei de Vineri

Continuam procesul de mai sus pentru fiecare zi a saptamanii. Observi cum in fiecare zi ai munca mai usoara si mai frumoasa de facut. Observi cum in felul asta, o zi de Vineri se poate simti cu adevarat ca o zi de Vineri? Cum sa nu fie asa, cand intr-o zi de Vineri vei face cele mai usoare si frumoase lucruri. Vei putea sa te bucuri de weekend mult mai repede. Parca e mai bine asa cu to-do-urile usoare si ziua de Vineri mai libera, nu?

Zi de luni, esti superstar!

Exista si alte beneficii, daca alegem sa transformam ziua de Luni intr-un superstar. Wohoo! Recompensa imediata. Ne place sa primim feedback instant pentru ceea ce facem. Vrem sa stim ca lucrurile pe care le facem au valoare. La naiba, ne place sa ne luam salariul de mai multe ori pe luna, si ne place sa fim felicitati pentru fiecare lucru mic pe care il facem sau il gandim. Daca Luni o sa facem cele mai multe lucruri si o sa avem cele mai valoroase rezultate, o sa vedem recompensa cea mare imediat. Atunci cand obti 80% rezultate intr-o singura zi, poti sa fii sigur ca rezultatele alea vor produce niste efecte considerabile.

Noi inceputuri, poate schimbam ceva

Luni e ziua inceputurilor noi. Daca esti ca mine si te plictisesti repede, ar trebui sa iubesti ziua de Luni. Ziua asta marcheaza o noua saptamana. O saptamana in care poti face lucrurile diferit. Saptamana asta poti sa mergi mai mult pe jos. Poti sa te trezesti mai devreme. De ce sa nu te bucuri mai mult de lucrurile care iti plac? Poti sa incerci sa obti mai multe rezultate. Tu decizi ce inceput nou vrei sa ai. Sunt sigur ca sunt lucruri pe care vrei sa le schimbi fata de saptamana trecuta. Incepe cu lucrurile mici. Cel mai probabil nu vei putea sa-ti schimbi jobul de pe o zi pe alta. (stii o metoda? da-mi te rog un e-mail!)

Urasti ziua de Luni?

Tu nu urasti ziua de Luni. Ai impresia ca ziua de luni este nasoala, pentru ca asa ti-a fost explicata. Ziua asta a fost mereu prezentata ca ziua care-ti strica distractia, ziua care iti termina weekendul si momentele tale de distractie. Cand eram mic circula o animatie pe internet cu poza lui Mickey Mouse si o melodie cu titlul: “Monday Sucks”. Pentru mine parea o regula general-valabila ca ziua de luni este o zi nasoala.

Mult timp am continuat si eu sa ma plang de ziua asta, si chiar sa le solicit celor din jur sa ma inteleaga: “E luni, nu-mi da acum asta de facut. E luni, nu pot inca sa lucrez la racheta asta pe care sa o trimit in spatiu. O doaaaamne, e iarasi Luni. Weekend-ul e atat de departeeeee.!”.

Probabil iti urasti job-ul. Probabil iti urasti facultatea. Probabil nu-i suporti pe cei din jurul tau de la munca. Daca lucrurile astea sunt adevarate, cu ce ti-a gresit ziua asta minunata de Luni? Nu inceputul de saptamana e problema, ci faptul ca nu-ti place job-ul, nu-ti place facultatea sau nu-ti plac oamenii. Aici trebuie sa faci schimbari. Te rog, nu mai da vina pe ziua asta superba 😀

Zi de Luni, bine ai venit!


Eu astazi - Luni e ziua cea mai tare!In fiecare zi (mai ales dimineata) scriu cel putin 750 de cuvinte despre orice. Incerc sa aloc cat mai putin timp scrierii (intre 10 si 15 min) si inca 10 minute pentru corectare, adaptare si publicare. Textul este destul de brut si nestructurat, asta fiind una din provocari: sa obtin o calitate mai buna in acelasi timp scurt.

 

Public pe blog aici: Eu astazi

Statistici scriere: 750words.com