Select Page

Limite in casa

De putin timp m-am mutat cu Laura intr-o garsoniera. Fostul chirias a lasat multa mizerie, asa ca a fost de munca pe partea de curatenie. Dupa cateva zile ne-am trezit ca suntem prinsi intr-un cerc vicios.

Curatenia

Timp de o saptamana, tot ce am facut a fost sa frecam aproape orice se gasea in casa. WC-uri, calorifere, chiuvete, geamuri, etajere, faianta, gresia si pachetul. Punctul culminant a fost aragazul.

Era plin de o chestie cleioasa si grasa, combinata cu arsura. Geamul, tavile, interiorul si ochiurile aragazului erau oribile. N-am reusit sa le curatam cu nimic.

Am descoperit solutii speciale, atat de puternice incat sunt necesare manusi si ochelari de protectie.

Ne simteam ca in filme, Breaking Bad style. Doar aragazul ne-a luat o zi intreaga. N-am facut nimic altceva decat sa curatam.

Nu se termina niciodata

Dupa o saptamana, ne uitam prin casa si inca mai erau o groaza de lucruri de curatat, sau de reparat. Nu terminasem curatenia si nici nu lucrasem deloc in perioada asta.

Laura e in sesiune, eu incerc sa lucrez de acasa. Ne-am mutat ca sa putem sa ne organizam mai bine in toate aspectele vietii. In schimb, devenisem niste mici sclavi ai curateniei.

Ca sa curatam si sa reparam complet, ne mai trebuia o saptamana. Chiar si asa, sunt sigur ca eram in stare sa mai gasim mereu cate ceva de facut.

Limite pentru curatenie

Era timpul sa ne punem limita de curatenie, chiar la noi in casa. In ziua urmatoare, am lasat balta tot ce mai puteam face. Ne-am apucat de treburile noastre. Am fost productivi si a fost bine.

Nu ne ajuta cu nimic sa stam intr-o casa super-curata, daca nu avem timp sa o folosim. In plus, prefer sa ma multumesc cu 80% curatenie pentru 20% munca. Nu vreau sa stiu ce mai insemna restul de 80% munca pentru 20% curatenie :))

Ce cumparam?

Cand te muti intr-un spatiu nou, descoperi ca iti lipsesc extrem de multe lucruri. Cu toata planificarea pe care am avut-o in cap, sunt anumite obiecte pe care nu le-am luat in seama.

Chiar si incercand sa pastrezi o viata minimalista, ai nevoie de anumite lucruri pentru curatenie, pentru gatit si, in general pentru trait intr-o casa.

O buna perioada am avut drum zilnic in Kaufland si Carrefour. Mereu cumparam ceva. Intodeauna mai e nevoie de ceva. Intodeauna e ceva ce-ti poate face traiul mai usor, mai placut, mai practic.

Daca te lasi dus de val, te trezesti foarte usor cu buzunarul gol. Am cheltuit foarte de mult. Am stat atat de mult prin Carrefour incat le stiu pe dinafara raioanele cu produse pentru casa.

Hai sa ne oprim 🙂

Am fost nevoiti sa ne trasam o limita. Asta in contextul in care inca n-am ajuns in Ikea. Avem o lista intreaga cu lucruri pe care le vrem din Ikea. Am pus-o deoparte.

Ce decisesem inainte ca fiind lucruri pe care “Trebuie neaparat sa le luam din Ikea”, au ajuns acum “Da, poate, peste o luna, doua”. De ce? Plange buzunarul, plange rau.

Am avut de ales intre un spatiu aranjat super-simpatic si restul vietii noastre. Spatiul nu ma ajuta cu nimic daca n-am mancare in frigider sau bani sa platesc chiria. Asa ca acum lucrez, chiar daca nu e curatenie luna.

Imi place sa cred ca in proportie de 80% e un spatiu perfect.

Hai sa gatim

Acum ca am rezolvat curatenia si am pus stop cumparaturilor, hai sa mancam. Hai sa gatim. Hai sa gatim iar. Hai sa gatim iar.

Treaba asta cu mancarea e obositoare rau. Ia mult din timp, iar rezultatele tin putin. E obositor sa stai sa te gandesti ce vrei sa gatesti, cum, ce ingrediente, etc. Iti ia din willpower-ul pe ziua aia 🙂

Da, trebuie sa mananc, dar scopul meu este sa-mi fac treaba, nu sa gatesc toata ziua. Imi place sa gatesc, dar dupa timpul si termenii mei, nu ai burtii mele.

Ne limitam gatitul

Ne punem post-it-uri pe frigider cu ce ne gatim ziua urmatoare si cu toate ingredientele. Asta ca sa nu ne batem capul in momentul respectiv.

Incercam sa lasam gatitul pe seara. Gatim chestii pentru mai multe zile. (asta insemnand in jur de doua). Facem tot posibilul sa nu ne batem capul cu gatitul la pranz.

Pentru multi asta nu e o problema. S-au obisnuit sa manance la munca. Cand incerci sa lucrezi de acasa, ai tendinta sa le faci pe toate, inclusiv sa-ti gatesti cand ti-e foame.

Chiar si pentru gatit trebuie sa-ti setezi limite. Asta daca vrei sa te bucuri cu adevarat de timpul tau si sa ai rezultate.

Concluzii

Din perspectiva educatiei financiare, anul trecut am inteles ce implica achizitia unei masini. Ai nevoie mereu de benzina, de intretinere, de accesorii, reparatii si altele. Chiar daca iti permiti masina, e posibil sa nu-ti permiti intretinerea ei.

Credeam ca am inteles cum sta treaba cu mutatul. Acum am inteles ca mutatul intr-un spatiu (mai ales nemobilat) presupune un cost urias de timp si bani.

Partea cu timpul ma inspaimanta cel mai mult.

Singura solutie gasita pana acum e sa ne punem limite in propria casa. Limite pentru curatenie. Limite pentru achizitii. Limite pentru gatit.

Limitele sunt simpatice, ne fac mai creativi 🙂

Ti-a placut articolul asta? Lucrez la o carte prin care vreau sa schimb viata oamenilor. Pana o termin, am pregatit un training la care poti sa participi. Vezi mai multe detalii aici: Training Un Creion

Schimba-ti viata cu Un Creion