Select Page

Ce inveti din jocuriMa joc pe telefon un joc, Tap Titans 2. Mecanica e simpla. Apesi pe ecran, iar eroul ataca un titan (un monstru). Pe langa eroul nostru, se pot angaja si alti eroi, care lupta alaturi de tine sau pentru tine.

Titanii si rundele

Titanii evolueaza, si este necesara o putere mai mare pentru a-i distruge. Fiecare titan distrus ofera o suma de monede. Monedele pot fi folosite pentru a creste puterea de atac a eroului principal, controlat de mine, sau puterea celorlalti eroi care ataca automat.

Cat timp nu esti in joc, eroii ceilalti continua sa atace si sa produca banuti (mai putini, intradevar) cat timp tu nu esti in joc.

Ce inveti din jocuri

Toata povestea avanseaza prin mai multe runde. Cand ajungi la o runda, unde nu mai poti avansa, poti sa resetezi jocul. Asta inseamna ca o iei de la inceput, de la runda 0, ti se reseteaza puterea eroilor, dar acum primesti niste puncte speciale si skills.

Skill points si relicve

La fiecare 50 de runde primesti cate 1 skill point pe care il poti folosi pentru a imbunatatii capacitatile caracterului tau. Skill point-ul il poti investi pe una dintre cele 3 verticale.

Pe langa skill points, primesti relics points. Acestea te ajuta sa cumperi artefacte. Artefactele iti cresc puterile in anumite zone, sau iti cresc puterile anumitor eroi. Lor le poti face upgrade. Fiecare artefact nou devine mai scump decat celalalt.

Comunitatea

Si, in caz ca va gandeati si la partea sociala, exista “Clans”. Un clan contine max 50 de membri. Clanul se bate o data la 24 de ore cu un titan foarte puternic. Sunt necesare atacurile a cat mai multi membri pentru a castiga.

In urma castigului, creste un atac bonus ce poate fi folositor in momente cheie. Clanul are si ierarhii: Grand Master, Master, Knight, Recruit.

Ma joc de cateva saptamani. M-am minunat cand am realizat cat de educativ poate sa fie jocul asta fara sa vrea. E plin de lectii.

Faci totul singur sau coordonezi echipe?

In primul rand, ai doua strategii principale de avans. Imbunatatesti atacul tau, al eroului principal, sau imbunatatesti atacul celorlalti eroi.

Daca imbunatatesti atacul tau, nu poti avansa cu adevarat decat cand esti in joc. Nu prea castigi monede aurite atunci cand nu apesi pe ecran. Iti ia ceva timp sa castigi monede si faci si scurt la degete. E obositor sa tot apesi.

Daca imbunatatesti atacul eroilor, poti sa nu mai apesi deloc. Eroii devin atat de puternici incat te uiti la ei cum ataca si avanseaza. Tu te ocupi de gestionarea upgrade-urilor, cresti eroii, angajezi altii si incerci sa iei deciziile cele mai eficiente. Daca iesi din joc si revi mai tarziu, poti sa gasesti o groaza de bani.

Rabdare si coordonare

Aici exista un detaliu. Te poti opri daca vrei din avansarea in runde. Poti sa stai blocat intr-o anumita runda ca sa strangi mai multi bani. Daca avansezi prea repede prin runde, puterea de atac a eroilor e prea mica in comparatie cu cea a titanilor.

Am intrebat in clanul meu ce strategie folosesc. Majoritatea isi upgradeaza doar eroul principal. De ceilalti se ocupa doar atunci cand devin foarte ieftini (dar fara putere reala de atac). Ei se bazeaza doar pe puterea si timpul lor.

Am realizat ca eu petrec mai putin timp in joc decat ei. Sunt un fel de antreprenor. Am grija sa angajez oamenii potriviti si sa investesc in ei. Ma duc la o plimbare, si cand ma intorc, gasesc multi bani. Ii investesc mai departe in ei si am rabdare.

Super, am reusit asta intr-un joc. Acum s-o fac si in viata reala.

Reset

Vrei, nu vrei, jocul te forteaza sa resetezi. Uneori devine imposibil sa avansezi. Pe scurt, pana la urma tot te dai cu fundul de pamant. Dar, dupa fiecare cadere, primesti puncte si skills in plus.

Ce inveti din jocuri

Aici m-am lovit de niste decizii de care ma lovesc constant in viata. In ce sa-mi investesc punctele si timpul meu?

Sunt 3 verticale. Primele casute de pe fiecare verticala sunt cele mai ieftine. As putea sa iau cate o casuta pe fiecare verticala. Sau sa investesc doar in una. Chiar asa, doar una?

Am facut greseala la inceputul jocului. Investeam in toate. Nu simteam cu adevarat ca imi schimba jocul sau eroii. Era greu sa le completez pe toate. Jocul mi-a oferit posibilitatea sa reinvestesc punctele. (pentru o suma de diamante – moneda de schimb cea mai scumpa din joc).

Ce inveti din jocuri

Am inteles ca daca ma concentrez pe o singura directie, o sa am mai multe rezultate decat daca ma impart in 3 directii. Am notat-o. Tin minte acum 🙂

Investitii

Artefactele le-am considerat investitii. Sunt obiecte scumpe, care iti genereaza mai multa putere sau bani. Daca consideri ca un artefact este potrivit directiei tale de dezvoltare, poti investi in evoluarea lui. Daca evoluezi toate artefactele in toate directiile, lucrurile se vor complica iar. Chetui punctele si ai rezultate imprastiate.

Lider

Acum ca v-am aratat cum am reusit sa aplic in joc principii de viata, sa va spun si rezultatul. Sunt intr-un clan cu vreo 40 de membri (fluctueaza).

Ce inveti din jocuri

Fondatorul a renuntat la joc si m-a facut pe mine Grand Master. Nici macar nu eram activ in chat asa mult ca alti membri mai vechi. Am luat asta ca pe un semnal.

Partea frumoasa e ca nici macar nu sunt cel mai avansat sau puternic jucator din clan.

Bonus

Daca faci ceva in fiecare zi, rezultatele devin mai bune si mai mari. Daca intru in joc in fiecare zi, primesc cate un bonus. Bonusul creste cu fiecare zi in care il accesez.

Ce inveti din jocuri

Asa ca acum incerc sa aplic regulile astea in viata:

  • Dupa fiecare cadere, acumulez mai multa experienta. Unde decid sa o investesc?
  • E bine sa ma concentrez doar pe o directie. Cand merg pe mai multe directii, nu ajung nicaieri.
  • Daca vreau libertate financiara si nu numai, e bine sa investesc in altii. Sa-i invat pe altii si sa-i las pe ei sa preia controlul. Eu pot sa-i coordonez.
  • Investitiile pe care le fac trebuie sa fie in concordanta cu directia spre care merg, ma dezvolt. Daca faci investitii in toate partile, nu te vor ajuta. Vei pierde aiurea banii aia investiti.
  • Daca folosesi reguli simple de viata, ca cele de mai sus, te faci repede remarcat, iar locul tau este undeva mai sus. Esti mai bun decat marea majoritate.
  • Daca esti consecvent si faci cva in fiecare zi, rezultatele or sa creasca pe termen lung

Pentru un alt articol despre jocuri citeste: Jocul bate viata. Ma joc cand imi e greu

Ti-a placut articolul asta? Lucrez la o carte prin care vreau sa schimb viata oamenilor. Pana o termin, am pregatit un training la care poti sa participi. Vezi mai multe detalii aici: Training Un Creion

Schimba-ti viata cu Un Creion