Select Page

Ce vrei sa te faci cand o sa fii mare, ma intrebau vizitatorii acasa. Eu le spuneam Superman! Ei se uitau ciudat la mine. Aceeasi intrebare o primea si un coleg de generala. Raspunsul lui era, sa zicem, mai original: gunoier! Toata lumea era socata. Am inteles mai intarziu de ce dadeam raspunsurile astea si cum pot sa-mi imbunatatesc viata pe baza invataturilor din copilarie.

Asta este tot ce stiu sa fac

In momentul in care am decis ca vreau sa fac altceva cu viata mea, m-am lovit putin de realitate. Asta (jobul meu) e cam singurul lucru pe care stiu sa il fac. Fac foarte bine asta, dar nu vad ce altceva as putea face. Imi este greu sa-mi gasesc job in alt domeniu. Imi este greu sa lucrez intr-un domeniu pe care nu il cunosc.

Foarte mult timp mi-am cautat joburi in acelasi domeniu si pe acelasi tip de post ca cel in care lucrasem inainte. Ma chemau oamenii la interviu, le placea de mine, iar cand eram foarte aproape, eu decideam sa ma retrag. Imi aminteam de faptul ca am decis sa nu mai lucrez pe postul respectiv. Cumva, ma tot regaseam pe acelasi scaun, spunand aceleasi lucruri, pentru ca eu consideram ca asta e tot ce stiu sa fac. Si ceilalti considerau la fel.

Eu vreau sa fiu superman! Eu gunoier!

Cand eram mic, ma uitam foarte mult la desenele aimate si filmele cu Superman. In plus, mama avea un sort de bucatarie rosu, iar eu il puneam pe spate si parea ca am o capa si alergam bezmetic prin casa. Consideram ca asta e un job. In schimb, colegul meu de generala se uita foarte mult pe geam. In fiecare dimineata, ii vedea pe oamenii imbracati in verde cum veneau printre blocuri si ridicau gunoiul. Asta era cel mai cunoscut job al lui. Ii vedea pe oamenii aia mereu.

Doar asta stiam. Apoi am invatat

Amandoi ofeream un raspuns despre ceva ce ne era foarte familiar si cunoscut. Ne puteam proiecta in viitor doar in niste situatii care ne erau noua cunoscute. Nu luam in calcul un numar enorm si infinit de alte posibilitati. Eu vedeam la televizor ca poti sa fii batman, superman si alte lucruri. Cam cu asta se ocupau barbatii prin desenele alea animate. Colegul meu vedea pe geam posibilitatile sale: gunoier.

Am crescut. Am mers la scoala, liceu si facultate. Am invatat pe cont propriu si am invatat si din experiente. Eu nu sunt superman. El nu e gunoier. De ce? Pentru ca am invatat si am cunoscut lucruri noi. Atunci cand afli lucruri noi, se deschid usi catre noi posibilitati. Cand inveti lucruri noi, descoperi ca poti sa faci si altceva cu viata ta. Intelegi ca ai mai multe optiuni.

Mama, schimband joburi

Mama mea a lucrat cand era tanara in Industria Bumbacului, de pe vremea lui Ceausescu pana tarziu dupa 89. Dupa ce a renuntat la jobul asta, s-a perindat foarte mult timp prin tot felul de joburi incercand sa gaseasca ceva. Dupa mai multe astfel de joburi a ajuns in somaj si a avut 1 an liber, daca pot sa-i spun asa. In anul ala a invaat bazele patiseriei si cofetariei si si-a luat documentele necesare.

Mai tarziu a ajuns sa lucreze in cofetaria unui hotel de lux, sa faca comenzi speciale si sa imi faca acasa cele mai fine torturi. Va asigur ca optiunea asta nu era in mintea ei inainte sa se apuce sa invete si sa cunoasca lucruri noi. Acum cu asta se ocupa, torturi, prajituri si patiserie. Iar placea sa aiba si alt tip de job, dar ii este greu sa ia in calcul faptul ca trebuie sa invete lucruri total noi.

Tata, 30 de ani, acelasi job

In schimb, tatal meu, dupa multe joburi de tineret, a inceput sa lucreze in Romtelecom (actual Telekom Fix). A ajuns acolo dupa ce a invatat intr-un liceu de comunicatii. A lucrat in Romtelecom aproape 30 de ani. Dupa atata timp, ii este extrem de greu sa isi imagineze un viitor in care sa se ocupe cu altceva.

In acelasi timp, din cauza educatiei si stereotipurilor societatii considera ca nu mai are capacitatea si nici rost sa invete lucruri noi la 50 de ani. Neinvatand si cunoscand lucruri noi, se afla in incapacitatea de a-si gasi un job, sau ceva ca sa-l multumeasca. Provocarea este sa inteleaga ca lucrurile se pot schimba atunci cand cunoaste lucruri noi.

Muschiul invatarii

Observ ca diferenta intre mama si tata o reprezinta cat de mult timp au petrecut in jobul respectiv. Mama a lucrat intr-o industrie mult timp, da rnu 30 de ani. Apoi a facut tot felul de lucruri diferite in care nu invata mare lucru, dar era ceva nou. Isi exersa muschiul invatarii (daca exista) pentru ce urma sa vina. Acum ii e greu sa se gandeasca la altceva, pentru ca muschiuletul ala sta de mult timp.

Tata a stat si mai mult timp pe jobul respectiv. Muschiul asta e total atrofiat. Ar fi nevoie de foarte multe lucruri mici si noi pe o perioada lunga de timp, ca sa-si refaca muschiul asta si sa se adapteze. Altfel, la fel ca oricine aflat in aceeasi situatie, ii este imposibil sa se apuce brusc sa acumuleze informatii multe.

Trebuie sa invatam constant

Inteleg din experientele parintilor mei de ce e necesar sa invatam constant si sa cautam constant lucruri noi. Doar asa putem sa ne adaptam usor la modificarile din jurul nostur.

Eu ii privesc pe parintii mei, ma privesc pe mine, pe colegul meu de generala si stiu ce trebuie sa fac. Trebuie sa cunosc lucruri noi, sa experimentez, sa invat si sa accept sa o iau de la zero, intr-o directie pe care nu o cunosc inca. Mi-ar fi placut sa inteleg lucrurile astea mai devreme. Mi-ar fi placut sa incep sa ma pregatesc pentru asta inainte de a pleca de la joburile mele. Nu stiu daca chiar ar fi functionat, dar l-as putea da ca pe un sfat.

Un lucru stiu sigur. Trebuie sa ne largim orizonturile cat putem de mult si sa cautam sa aflam constant lucruri noi. Incercati sa aflati cate ceva nou in fiecare zi. Incercati ca astazi sa cunoasteti mai multe lucruri decat stiati ieri. Va va ajuta enorm 😀

O zi plina de lucruri noi!


Eu astazi - De ce trebuie sa invatam constant?In fiecare zi (mai ales dimineata) scriu cel putin 750 de cuvinte despre orice. Incerc sa aloc cat mai putin timp scrierii (intre 10 si 15 min) si inca 10 minute pentru corectare, adaptare si publicare. Textul este destul de brut si nestructurat, asta fiind una din provocari: sa obtin o calitate mai buna in acelasi timp scurt.

 

Public pe blog aici: Eu astazi

Statistici scriere: 750words.com