Select Page

Cam asa se rezuma multe secvente din viata mea si nu numai. Mi-a dat iar cu fail. Am vrut sa fac ceva, sa dezvolt ceva si s-a dus totul de rapa. Am vrut sa devin cel mai bun in domeniul meu si am cazut, am dat cu fail. Englezii au cuvantul asta foarte fain, care are mai mult sens fata de romanescu “a esua”. Hai sa vedem ce putem sa invatam din failuri.

Failed on…

You have failed on your test. You have failed on me. Epic fail! Acum sa incercam sa le punem in romana. Ai esuat la test. M-ai dezamagit. Esuare epica? (mai degraba: “Si-a luat-o grav”). Cuvantul asta englezesc e atat de flexibil ca un altul: “fuck”. Pentru cel din urma sunt sigur ca ai tu destule exemple.

Englezii folosesc verbul “to fail”, in general, alaturi de alte cuvinte. Il intalnim de foarte putine ori de capul lui si este mereu legat de context. Cel mai adesea folosesc sintagma “failed on”. Intodeauna este vorba despre un esec intr-un anumit domeniu sau intr-o intr-o relatie. Lucrurile sunt destul de clare incat sa nu te poti grabi sa tragi o concluzie generala precum: sunt un ratat! Concluzia ar fi: “Nu sunt un ratat, doar am esuat la testul de mate”.

Lasa navele sa esueze

In schimb, romanescul “a esua” e mortal. Daca folosesti cuvantul asta in relatie cu tine, esti terminat. Esti o epava. Asta mai ales ca navele esuau la mal. Asta inseamna ca o chestie imensa plina de detalii, oameni, emotii si sentimente ramaneau blocati pe tarm si nu-si puteau continua activitatea de marinari mai departe in largul marii. Asta, sau se loveau de o piatra, se scufundau si mureau toti. Ca persoana, daca ai esuat intr-un anumit domeniu, pare ca ai esuat in viata. Totul s-a dus de rapa, la un loc cu toate emotiile tale, valoarea ta si abilitatile tale diverse de prin alte domenii.

Am ajuns sa dezbat cele doua cuvinte pentru ca voiam sa fac un articol despre fiecare esec din viata noastra si puterea lui ascunsa. Cumva, cuvantul fail imi era mult mai la indemana pentru a exprima lucrurile astea. Hai sa incercam o romgleza, asa, ca de colt de strada.

Ce faci cu failul?

O sa tot ai failuri in viata ta si trebuie sa decizi ce vrei sa faci cu ele. Poti sa le lasi sa te macine si sa-ti scoata mereu ochii cu toate greselile tale. Poti sa le lasi sa-ti confirme ideea aia pe care ti-a spus-o cineva candva, ca esti un ratat. Sau, poti alege calea cealalta in care te pui pe analizat tot failul asta si te fortezi sa scoti o idee pozitiva din fiecare. Din unele poti sa scoti o groaza de idei pozitive, din altele doar cateva. Conteaza sa incerci sa faci asta constant.

Mai bun cu fiecare fail

Fiecare fail din viata ta te va face mai bun. E important ca tu sa decizi asta. Accepta ideea ca fiecare fail, esec si greseala te vor face mai bun. Faci cate o greseala in fiecare zi? E de fiecare data alta? Bravo! Esti mai bun in fiecare zi. Razi si bucura-te in interiorul tau cand ajungi sa dai cu fail. Bucura-te pentru a ai inca o sansa in plus sa devi mai bun.

Cum ai invatat sa mergi?

Imi place sa fac greseli. La fel ca si tine, sa stii ca o fac de mic. Am cazut de multe ori pana cand sa pot merge de unul singur. Stii ce faceam amandoi cand cadeam? Ne ridicam si continuam sa mergem: de fiecare data mai mult. Cu fiecare cazatura continuam sa merg si mai mult si deveneam mai bun. Mai bun cu fiecare cazatura. Am ajuns atat de bun incat azi stiu ca pot sa merg 30-40 de km fara sa cad. Isn’t that awesome? 😀

Cand invatam engleza, poceam cuvintele intr-un mare hal. Dadeam cu fail constant, la vocabular, la cuvinte, la accent, la tot. Am dat cu Engleza de pamant de atat de multe ori, incat se minuneaza strainii de cat de bine ne intelegem. Cat timp am fost in Spania 2 saptamani, oameni din state, din canada si din UK ma intrebau unde am invatat engleza. Pe langa asta, ceilalti europeni imi spuneau sa vorbesc mai rar ca sa ma poata intelege.

I want to fail daily

Acum vreau sa devin foarte bun la scris si la exprimat idei. Scriu zilnic. Caut sa-mi creez oportunitati in a gresi si in a esua in domeniul asta. Vreau sa fac greseli ca sa pot sa invat lucruri noi constant. Ca sa pot face greseli in domeniul asta, trebuie sa continui sa scriu, sa scriu mult, sa fac greseli, sa esuez si sa vad ce lucruri noi si minunate pot sa invat din toata povestea.

Am nevoie sa fac multe greseli. Am nevoie sa invat.
Vreau sa scriu o carte.


Eu astazi - Imi fac patul dimineataIn fiecare zi (mai ales dimineata) scriu cel putin 750 de cuvinte despre orice. Incerc sa aloc cat mai putin timp scrierii (intre 10 si 15 min) si inca 10 minute pentru corectare, adaptare si publicare. Textul este destul de brut si nestructurat, asta fiind una din provocari: sa obtin o calitate mai buna in acelasi timp scurt.

 

Public pe blog aici: Eu astazi

Statistici scriere: 750words.com