Select Page

Iti vreau raul

Eu nu iti vreau binele. Nu scriu articole pentru binele tau, nu iti spun cum sa devi mai bun.

Iti vreau doar binele

Cine iti vrea binele iti spune si ce sa faci. Cine iti vrea binele te va umple de sfaturi, chiar daca vrei sa le primesti, sau nu. Cine iti vrea binele, se va supara ori de cate ori nu ii urmezi sfaturile.

Ati vazut cum oamenii se ascund dupa sintagma asta: “iti vreau binele”. Atunci cand esti fortat de altii sa faci ceva ce nu vrei, auzi scuza asta. Atunci cand altii vor sa-si justifice actiunile fata de tine, auzi scuza asta.

Atunci cand esti fortat sa faci ceva de catre membri ai familiei, sau priteni, auzi scuza asta. Hai sa ne gandim, mai auzim asta si dincolo de familie?

Toate produsele iti vor binele

Toate reclamele la detergenti ne vor binele. Toate reclamele la pastile ne vor binele. Toate reclamele la mancaruri, produse electronice, servicii medicale, imbracaminte, etc. sunt create pentru binele nostru.

Zici ca m-am nascut pe lumea asta, pentru a avea parte de tot binele din lume, primit de la toti cei din jurul meu. Zici ca singurul scop al universului din jurul meu este sa-mi vrea mie binele. Cu forta, daca altfel nu se poate.

Sunt atatia politicieni care imi vor binele. Sunt atatea capetenii religioase care imi vor binele. Sunt atatia lideri, formatori de opinie si prieteni care imi vor binele.

Cum arata binele?

Ma opresc si zic “ok”, hai sa vedem. Descopar cum fiecare bine din toate sursele de mai sus, este atat de diferit si atat de contradictoriu unul cu altul. Daca ar fi sa accept o sursa din cele de mai sus, pe care as alege-o?

Toata lumea imi vrea binele, dar toata lumea are o varianta diferita a acestui bine.

Eu imi vreau binele?

Daca eu imi vreau binele, inseamna ca am si eu propria mea varianta. Cum imi gasesc varianta “binelui pentru mine” ? Exista un “bine” universal valabil pentru viata mea?

Mi-am pus intrebarile astea ceva timp. Mi-am dat seama ca ideea de “bine” nu poate exista in mintea mea decat din perspectiva prezentului. Nu pot concepe ce este bine, in comparatie cu viitorul. Pot compara doar cu trecutul si prezentul.

In schimb, viitorul imi rezerva multe lucruri. Poate ca ceea ce astazi e bine pentru bine, maine voi descoperi ca este rau pentru mine.

Binele batut in cuie

Cand realizezi asta, realizezi cat de absurda este dorinta celor din jur, de a-ti vrea binele. Binele pe care altii ti-l vor, e un bine rigid, blocat intr-o bula de timp si universal valabil.

E atat de rigid si batut in cuie, incat binele pe care altii ti-l doresc iti poate face mai mult rau. Daca iti face rau, putem spune chiar ca iti iau binele. Asa putem sa redefinim total expresia asta.

Toata lumea iti vrea binele. Nu-i lasa sa ti-l ia.

Eu iti vreau raul

Daca vei citi articolele mele si le vei trata ca sursa de “bine”, iti vor face rau. Toate articolele mele, formeaza o idee de bine pentru mine, pentru prezentul meu.

E foarte posibil ca unele articole din trecut, care imi faceu bine, acum sa nu-mi mai faca. A trecut timpul, iar binele s-a redefinit.

Eu nu-ti vreau binele. Vreau sa-ti prezint ce a fost bine pentru mine. Daca te identifici cu solutia mea, iti dau si sfaturi la sfarsit. Daca nu, inchide articolul si incearca altul. Incearca alt articol, sau alt blog, incearca cat mai multe.

Creeaza-ti binele tau

Cand esti in dubii, creeaza-ti binele. Incepe prin a-ti defini viziunea ta despre viata si despre munca.

Am scris aici cum sa-ti definesti “Life view-ul” si “Work view-ul”.

Poti sa-ti definesti viziunea pentru orice. Asa vei avea o busola foarte complexa. O data ce ai busola si iti cunosti directia, poti defini ce e bine pentru tine acum. Orice lucru care te duce in directia dorita.

Din momentul asta poti sa citesti orice si sa asculti pe toata lumea. Din toata sursa asta de informatii si sfaturi, alege doar lucrurile bune pentru tine. Bune pentru calatoria ta, pentru directia ta de mers.

Acum stii sa-ti doresti singur binele 🙂