Select Page

  • Experienta mea
  • Sa ma duc la psiholog?
  • Adrenalina, Focus, Rutina
  • Schimbari, valori, credinte. Cine sunt?
  • Ce putem sa facem?

Dupa fiecare succes, reusita sau dupa ce terminam un proiect foarte mare, majoritatea dintre noi suntem deprimati. Nu prea discutam despre asta, pentru ca avem impresia ca este ceva in neregula cu noi. Tocmai ce am realizat ceva maret, de ce sa fim deprimati?

Experienta mea cu depresia dupa succes

Ieri, m-a lovit din nou treaba asta. Imediat dupa ce am terminat sesiunea de shopping foarte faina, am ajuns acasa si am avut o combinatie de oboseala cu depresie. Sentimentul asta a continuat toata ziua de Miercuri, si in afara de articolul de pe blog, nu am realizat nimic, nici pe plan personal nici la munca.

Nu e ceva nou pentru mine. M-am intalnit forte des cu treaba sta. Cu cat proiectul era mai mare cu atat senzatia era mai neplacuta la final. In unul dintre cazuri m-am deprimat chiar inainte de finalizarea efectiva a unui obiectiv. De exemplu, cand m-am angajat la HP (care era in primul rand o realizarea financiara pentru mine) eu eram deprimat dinainte de a lucra prima zi la birou.

Formalitatile de angajare au durat atat de mult (1 luna), incat atunci cand am ajuns la birou eram deja deprimat. Angajarea nu mai era ceva special, iar obiectivul fusese atins din momentul in care am acceptat in scris oferta lor.

Cu fiecare succes din trecut am avut o perioada de depresie. Unele au fost mai lungi decat altele, si singurele lucruri care m-au adus pe linie au fost doar alte obiective noi si entuziasmate. Obiective care in final duceau spre acelasi rezultat.

Dupa ce am terminat sesiunea de shopping cu Dana, am simtit ca am mai bifat un obiectiv, ca am mai terminat un proiect. Am fost atat de entuziasmat si m-am gandit toata saptamana la treaba asta cu hainele. Cand in sfarsit am reusit sa o realizez, am fost: “meh”.

Recent am terminat de scris o carte, alaturi de Paul Ardeleanu. In ultimele saptamani inainte de finalizarea cartii am fost foarte implicat in proces. Am lasat deoparte restul activitatilor la job cat si anumite iesiri sau activitati. Am scris noaptea la ea, am dormit putin si am baut extrem de multa cafea. M-am umplut cu adrenalina si m-am uimit de capacitatea mea de a scrie o mare parte din carte intr-un timp foarte scurt.

Ar trebui sa fiu foarte fericit si sa ma simt invincibil. Din nou, depresia asta a lovit din nou. Si m-a tinut asa, pana cand am facut iar o iesire de mers pe jos de 27 de km intr-o zi.

Sa ma duc la psiholog?

In dimineata in care scriu articolul asta am decis sa caut informatii despre senzatiile astea. Am zis ca ori rezolv situatia, ori e timpul sa ma duc la psiholog. Se intampla prea des.

Asa am descoperit ca o mare majoritate de oameni patesc asta. Fiecare ii spune altfel: post goal depression, post success depression, post objective depression, post event depression, post creation depression si chiar si post olympic depression.

Chiar si atletii de olimpiade ajung in punctul asta dupa ce castiga cele mai importante medalii la olimpiade.

Dupa ce ne implicam extrem de mult intr-un obiectiv, sau intr-un proiect, ajungem in punctul acesta. Simtim ca avem un gol, ca am pierdut ceva si ca nu mai stim care este rostul nostru pe lume.

Adrenalina, Focus si Rutina

In functie de proiect, ne umplem cu o stare de euforie si de adrenalina. Cu cat ne apropiem mai mult de un deadline, cu atat suntem mai buni si tot cu atat suntem mai stresati. Este o combinatie tare frumoasa, pe care o resimt ca fiind cel mai tare drog. Ajung intr-un punct in care ma simt aproape invincibil.

Intru intr-o stare puternica de flow si nu mai sunt atent la restul detaliilor din jurul meu, la probleme, la oameni, la evenimente, etc. Obiectivul e clar, iar eu simt ca prind din ce in ce mai multa viteza pe masura ce ma apropii de el. Apoi il termin si ma opresc din alergat. Habar nu am ce sa fac acum.

Daca pana ieri erai plin de activitati si stiai foarte clar ceea ce faci si pentru ce te zbati, astazi habar nu ai care este rostul tau pe lume. Nu mai ai o rutina si nu te mai zbati pentru nimic. Chiar daca ai anumite responsabilitati, munca, clienti, etc. ele nu se compara cu ce era inainte.

Lucrurile astea nu te mai atrag si ajungi sa pierzi timpul si sa faci nimicuri. E o stare in care nu stii ce sa faci, pentru ca nimic nu te atrage.

Schimbari, valori, credinte. Cine sunt?

Unele proiecte sunt atat de intense si de lunga durata, incat se produc anumite schimbari in tine. Se poate intampla sa-ti schimbi valorile, sa te dezvolti, sa descoperi lucruri noi si sa-ti schimbi parerea fata de cele vechi.

Nimic din ce faceai inainte de proiectul asta nu mai are sens. Nimic din ce erai inainte, nu mai esti acum. Nu ai un puct de intoarcere, sau un “tu” in care sa te regasesti.

Automat iti pui intrebarea “Cine sunt?” Iar cand iti pui intrebarea asta, deja ai intrat in aceasta hora a depresiei. Adesea atunci cand vorbim despre cine suntem, ne definim prin obiectivele si visele pe care le avem, sau pe ceea ce facem in prezent.

Lucrurile din trecut nu ne atrag atat de mult atunci cand ne prezentam si ne definim. Cum dupa un proiect intens nu mai ai niciun obiectiv si nu faci nimic in prezent, nu prea stii cum sa te definesti.

Ceea ce facem in prezent si lucrurile pentru care ne zbatem astazi, sunt lucrurile care ne definesc. In momentul in care pierzi lucrurile astea, devine dureros. Daca ai un vis sa realizezi ceva anume, atunci cand l-ai implinit, l-ai si pierdut. Nu mai e un vis, nu mai e al tau si nu te mai defineste. Asta doare.

Ce putem sa facem?

Bucura-te si petrece

Cauta sa te bucuri de succes sau de finalizarea unui proiect asa cum stii mai bine. Mergi la o petrecere, sau intr-o vacanta. Bea pana cazi in cap sau bucura-te de o cina scumpa intr-un loc extraordinar.

Cumpara-ti prajiturile favorite, fa-ti selfie-uri si pune-le pe Facebook. E momentul in care te bucuri. Cauta sa faci asta imediat dupa ce ai terminat proiectul sau ai avut o noua reusita.

Cel mai important, nu cauta sa sari peste procesul asta. Nu te arunca inca in alte taskuri, obiective si proiecte. Petrece asa cum stii mai bine πŸ˜€

Observa-ti emotiile

In primul rand, cred ca e esential sa intelegem procesul asta. E important sa intelegem ca emotiile astea exista si ca sunt mari sanse sa apara dupa fiecare reusita a noastra. Nu trebuie sa ne luptam cu ele, ci doar sa le observam. Atunci cand le observam, ele incep rapid sa-si piarda din valoare πŸ™‚

Relax

E in regula sa nu faci nimic o perioada, e in regula sa stai degeaba ca o leguma. Aici as adauga totusi, sa nu fii rau cu tine. Nu trata timpul asta ca pe ceva pierdut sau fara sens. E pauza ta, e relaxarea ta.

Daca tot ai timpul asta in care simti ca nu vrei sa faci nimic, ca nu ai scop, obiectiv, directie, etc. cauta sa te relaxezi in moduri inedite. Mergi la o piscina unde nu ai mai fost. Uita-te la un serial nou sau plimba-te prin oras si bea o cafea undeva unde n-ai fost pana acum.

Debriefing – Evaluare

Asta este un proces pe care putini oameni il pun in aplicare. Chiar si atunci cand vorbim de companii, cele mici si mijlocii nu prea il folosesc. Debriefing-ul inseamna evaluare.

Asta e important sa avem si sa punem pe hartie (sau intr-un word) evaluarea intregului proiect. Nu ne uitam doar la rezultat si la faptul ca s-a terminat ci ne uitam la tot ce a mers bine si ce a mers prost.

Cauta sa vezi ce ai descoperit pana sa finalizezi obiectivul. Cum te-ai imbunatatit? Ce ai invatat? Unde ai avut provocari? Cum ai trecut peste ele? Cum ai vrea sa abordezi situatiile astea in viitor?

In momentul in care te apuci sa spargi noua ta reusita in mai multe bucatele, vei incepe sa te simti mai bine. Vei avea o imagine mai buna a intregului proces si vei intelege ca exista mai multe realizari mici, nu doar cea mare.

In plus, debriefing-ul iti poate oferi o continuitate. Asa descoperi lucrurile pe care vrei sa le imbunatatesti si deja poti stabili noi obiective. Viata nu s-a terminat, iar tu descoperi noi directii spre care te poti indrepta.

Uita-te la lucrurile care te inspira

Dupa ce ai petrecut si te-ai relaxat, uita-te la lucrurile care te inspira acum. Uita-te la evaluare si vezi ce te-a inspirat atunci cand lucrai pentru respectiva reusita.

Reusesti sa identifici ceva nou? Te vezi dezvoltand mai departe ideile care te inspira? Inca nu te inspira nimic? Atunci continua sa te mai relaxezi putini si sa te refaci. Nu e un proces imediat.

Planifica ceva nou

Nu te grabi. Nu iti cere nimeni noi obiective de viata sau de business. Exploreaza si experimenteaza. Experimentarea in sine poate reprezenta un plan.

Cand simti ca ceva te atrage sau te provoaca, atunci e timpul pentru un plan nou. Go with it.

De aici stiu sgiur ca te descurci πŸ™‚

Mai vrei sa citesti pe subiectul asta?

forum

Why The Super-Successful Get Depressed

Now You’re Done: Post-project depression

How To Deal With Post-Creation Depression

Success Depression and Encore Anxiety

5 Ways to Battle Post-Event Depression: Life After An Event