Select Page

Schimba viata pentru todeauna

Vecina de la 4 povestea despre sotul ei care s-a lasa de fumat. A zis ca are constant un pachet de tigari pe noptiera de la pat. Pachetul sta acolo, dar nu se atinge de el. Nu mai fumeaza. De ce nu l-ar arunca?

M-am gandit la asta ceva timp. M-am gandit la fumat, m-am gandit la mine si am vorbit si cu Laura. Nu mai fumez de vreo 3 luni. In perioada asta a Craciunului ne-a lovit pe amandoi o dorinta de fumat. E vorba de obisnuinta si de obiceiurile din anii trecuti.

Aleg pentru acum

Am dezbatut pe tema fumatului si am incercat sa ne gasim motive si contexte in care sa acceptam fumatul. Nu voiam sa ne convingem sa fumam, ci doar sa lasam portita deshisa.

Nu ma impac cu ideea de a nu mai face ceva sau de a face ceva toata viata. Asa ca imi las posibilitatea deschisa. In legatura cu fumatul, nu mi-am impus niciodata ca nu o sa mai fumez toata viata. Doar am ales pentru acum.

Exact asta a facut si vecinul de la 4. Fumator de zeci de ani, nu putea sa-si imagineze ca nu va mai fuma niciodata. Asta parea imposibil. In plus, senzatia ca ceva iti este interzis, este destul de nasoala.

Nu-mi place sa mi se interzica ceva

Solutia este sa alegi constient ceva in viata. Nimanui nu ii place sa ii fie ceva interzis. Cand eram mici, daca ni se spunea ca nu avem voie sa facem ceva, faceam exact acel lucru.

Ideea de interzicere e foarte puternic legata de ideea controlului. Daca ceva imi este interzis, simt ca nu mai am controlul asupra acelui ceva. Daca nu am controlul, inseamna ca acel ceva imi poate scapa oricand.

Iti interzic sa mai mananci ciocolata

Sa zicem ca eu iti interzic tie sa mai mananci ciocolata si tu accepti. Cand vei avea pofta, vei incerca sa te ascunzi de mine. Vei incepe sa te uiti dupa mine si sa ma urasti. Vei considera ca pentru lipsa ta de ciocolata si de fericire, eu sunt de vina.

Vei cauta solutii: sa scapi de mine, sau sa faci interdictia sa dispara. Daca eu voi spune ca vei avea voie ciocolata, tu vei manca. Tu nu renuntasei niciodata cu adevarat. Nu fusese alegerea ta in totalitate. Doar iti era interzis.

Frica de viitor

In plus,  ne e frica sa ne imaginam o viata intreaga de acum inainte. Ne este frica sa ne imaginam o viata fara ciocolata, sau tigari, sau carne sau sucuri, etc.

La fel de mult ne este frica sa ne imaginam o viata intreaga cu aceeasi persoana, o viata intreaga cu acelasi job. Ne e frica sa ne imaginam viitorul prea mult.

In cazurile astea, solutia experimentata de mine, este sa te gandesti pe termen scurt. Daca vrei sa obtii rezultate pe termen lung, seteaza-ti obiective pe termen scurt. Fa alegeri pe termen scurt.

De exemplu, in legatura cu fumatul, eu nu consider ca am renuntat la fumat pentru toata viata. Stiu doar ca aleg ca astazi, sa nu fumez. Momentan vreau ca si maine sa nu fumez.

KM 38, KM 39, KM 40…

In ultima sa carte, “Running for my life“, Dragos Roua explica cum a reusit sa alerge un maraton si unele dintre cele mai lungi alergari ale sale. Intodeauna isi dorea sa alerge pana la kilometrul urmator.

Obiectivul lui constant era sa alerge pana la urmatorul kilometru. O data ajuns acolo, isi propunea sa alerge pana la urmatorul kilometru. Asa a reusit sa alerge distante foarte lungi.

Aceeasi tehnica putem sa o aplicam pentru orice dorim in viata. Nu trebuie sa facem pasi mari pentru a obtine ceva maret. Avem nevoie de pasi mici. Nici nu conteaza numarul pasilor.

Conteaza doar sa vrei sa faci urmatorul pas. Cu fiecare pas pe care il faci, iti setezi un nou obiectiv: sa mai faci un pas.

Cum facem planuri pentru 2017

Suntem in perioada in care oamenilor le place sa faca planuri pentru noul an. Eu iti propun o idee. Fa-ti planul pentru prima saptamana din an. Atat. Daca termini ce ti-ai propus in prima saptamana din an, e perfect.

Apoi decide ce vrei sa faci in saptamana urmatoare. Poti sa continui cu ce faceai, sau poti sa faci modificari. Poate faci altceva. E important sa intelegi ca tu decizi. Te poti opri si poti continua oricand vrei tu.

Obiective fara esec

Seteaza-ti obiective pentru care sa nu existe esec. Daca nu reusesti sa le duci la capat, intelege ca nu e un esec. Este doar un rezultat al alegerilor tale. Daca nu te simti bine cu rezultatul, vezi ce alegeri poti sa iei de acum inainte.

Nu trebuie sa iei o decizie care sa-ti dea viata brusc peste cap. Nu te obliga nimeni la nimic si nici tu nu ar trebui sa o faci.

Vrei sa schimbi ceva in 2017? Alege sa faci lucrul ala in prima saptamana din an. Apoi alege daca vrei sa continui sau daca vrei sa te opresti. E total ok, sa alegi ce vrei, sa continui si sa te opresti ori de cate ori vrei.

Cum sa iei cea mai buna decizie din viata ta? Nu o iei 🙂

Spor!

Sursa foto: Forever is over by DestinyBlue