Select Page

Dai cu fundul de pamant

Cand eram mici stiam anumite lucruri destul de bine. Daca cazi, te ridici. Eventual plangi mai intai, dar in cele din urma te ridici. Am facut asta de atat de multe ori, incat nu inteleg cum reusim sa o uitam.

Am crescut si am inceput sa cadem atat fizic cat si metaforic. In scoala, in liceu si-n facultate ne-am luat-o de atat de multe ori si ne-am ridicat de atat de multe ori. Chiar si asa, in bucatile astea de viata pare ca am dus-o cel mai bine si am avut cele mai multe realizari..

Sporturi extreme la TV

Cand eram in scoala generala, ma uitam la televizor la un post cu sporturi extreme. Erau acolo motociclisti, biciclisti, skateri, snowboarderi si tot felul de indivizi. Erau numai profesionisti. Fiecare dintre ei avea alta poveste.

Unul isi rupsese mainile si picioarele de foarte multe ori. Altii isi distrusesera coastele. Unii isi sparsesera capul in moduri cat mai bizare. Acum erau bine, se refacusera si faceau cele mai complexe trickuri din lume.

Pot sa spun cu siguranta ca oamenii aia au cazut grav. Si-au luat-o pe toate partile si multi au stat chiar si luni bune prin spital. De mai multe ori. Au cazut, dar azi sunt cei mai buni in ceea ce fac ei.

Ce inseamna sa te ridici?

Rareori, povesteau si la TV ce a insemnat sa se ridice la loc. Dupa ce stai cu tot corpul in ghips timp de cateva luni, ideea de a te ridica capata alt sens.

E foarte greu. E atat de dureros incat simti cum tot corpul tipa la fiecare pas pe care incepi sa-l faci din nou. Stai in recuperare alte cateva luni si te uimesti de cat de multa durere poti suporta. Reusesti in final sa te urci pe motocicleta aia de trickuri.

Te antrenezi in fiecare zi. Orice discomfort sau dureri, sunt mici pe langa ce ai trait pana atunci. Stii ca durerea asta te va duce mai departe. Treci prin antrenamente la fel cum ai trecut prin recuperare.

Cinci ani mai tarziu oamenii te aplauda. Esti cel mai bun in sportul tau si ai castigat pe primul loc cea mai importanta competitie. Esti bucuros, dar nu surprins. Stiai ca o sa castigi competitia asta inca de acum 6-7 ani cand te-ai trezit pe patul de spital cu tot corpul bagat in ghips.

Trebuie sa faci lucrurile altfel

Cel de mai sus este un exemplu clasic la care avem acces cu totii. Am mai auzit povestea, o cunoastem. In schimb, sunt multe alte povesti pe care nu le stim si care stau la baza aceluias principiu.

Toti oamenii de succes, antreprenori, mari exploratori, calatori, etc. au cazut de multe ori si au cazut grav, au dat cu fundul de pamant. Cand dai cu fundul de pamant, lucrurile se schimba. Total.

Cand dai cu fundul de pamant, inseamna ca ai pierdut tot, esti disperat. S-a rupt si ultimul fir de ata de care te mai tineai. Tot ce iti oferea siguranta pana acum, s-a dus. Asta este punctul in care accepti cu adevarat ca trebuie sa faci lucrurile altfel.

Oamenii bogati au pierdut toti banii

Unii dintre cei mai bogati oameni din lume povestesc de momentul asta. Multi povestesc cum au castigat foarte multi bani, apoi au ajuns sa nu mai aiba absolut niciun ban. Au dat cu fundul de pamant rau de tot.

Au fost deprimati, au urlat, au plans, s-au ingrasat si si-au urat viata. Apoi au inceput sa priveasca in jur. Au vazut mai bine ca toata lumea cate oportunitati sunt in jur si ce pot dezvolta.

Cand nu mai ai nimic, ai totul. Viata ta devine ca o panza de pictura complet alba. E atat de simplu sa creezi ceva pe o panza alba. E mult mai complicat daca panza are bucati pictate, sau linii trase. Trebuie sa pictezi pe langa ele.

Tocmai ai dat cu fundul de pamant?

Tu crezi ca esti intr-un moment in viata in care ai dat cu fundul de pamant? Eu ma gandesc ca nu. Probabil deja te-ai ridicat, sau esti pe cale sa cazi foarte rau. Cand esti acolo jos de tot, nu percepi conceptul unui text motivational de pe blogul lui Robert.

Cand esti acolo jos de tot, esti pierdut total. Trebuie sa accepti asta. In momentul in care accepti ca ai cazut, incepi sa vezi cat de grava e situatia. Atunci incepe sa doara cu adevarat.

In schimb, in momentul in care accepti ca esti in cadere, iti dai voie sa cazi mai mult. Dai drumul ultimului firicel de ata ce te tinea suspendat si apoi cazi.

Ramanem blocati

Multi ramanem blocati in punctul asta.┬áNu vrem sa acceptam caderea si nu ne permitam sa cadem complet. Imagineaza-ti ca te impiedici de o piatra, incepi sa cazi si cumva te opresti cu fata la 10 – 15 cm de pamant. Esti intr-o pozitie extrem de ciudata si total neplacuta. Incearca sa-ti traiesti viata in pozitia asta. E dificil, incomod si total aiurea. N-are niciun sens, nu?

N-are niciun sens, la fel cum poate si viata noastra pare ca n-are niciun sens in momentul asta. Probabil inca n-am cazut complet. N-am dat cu fundul de pamant.

foto: Ashley Goodall (source)