Select Page

Pe cine ajut?

Acum, in perioada asta a Craciunului, probabil te-ai gandit si tu sa ajuti pe cineva. Te-ai gandit poate sa donezi ceva, sau sa incerci sa oferi ajutor. Facebook-ul e plin de campanii si de asociatii care solicita ajutor si donatii, dar nu te simti tocmai ok.

Stiu exact cum este. De foarte multe ori am simtit nevoia sa ajut, dar nu stiam unde este locul sau persoana potrivita pentru a o ajuta. Parca nicio “oferta” nu-mi aducea acea satisfactie ca am facut ce trebuie.

Cred ca e important sa oferim si sa-i ajutam pe altii. Cred ca e la fel de important sa ne alocam lunar un buget pentru asta. Poti lua in calcul 10% din venit sau poti incepe cu ceva mai mic, un 5% sa zicem.

Unde donam, pe cine ajutam?

Cel mai simplu este sa te observi pe tine. Ce-ti lipseste? Ce ai nevoie? Uneori nici nu e nevoie sa donezi bani. Poate e nevoie de un alt tip de ajutor.

Ai nevoie de un job? Ajuta pe cineva sau mai multe persoane sa-si gaseasca un job. Ai nevoie de mai multi bani? Ajuta-i pe altii sa faca mai multi bani. Ai nevoie de independenta? Ajuta-i pe altii sa o obtina.

Orice simti tu ca ai nevoie, ofera-le altora. Gandeste-te la nevoile tale pe termen lung, nu doar la cele imediate. Lucreaza pe termen lung si ajuta-i constant pe oamenii din jurul tau.

Te bucuri si intelegi ca exista solutii

Stiu, pare ciudat sa-ti zic sa le oferi altora bani atunci cand tu ai nevoie de bani. La fel de ciudat poate parea sa-i ajuti pe altii sa obtina joburi atunci cand tu cauti un job.

In primul rand, uita-te la nevoia pe care tu o ai acum. Gandeste-te cat de mult te-ai bucura daca cineva te-ar ajuta acum sa o rezolvi. Iti place senzatia? De ce nu oferi exact aceeasi senzatie altora? De ce sa nu o traiesti si tu in acelasi timp cu ei?

Atunci cand ajuti pe cineva care are aceleasi probleme ca tine, realizezi doua lucruri:

1. Empatizezi cu persoana respectiva si cu problemele ei. In acelasi timp, empatizezi si cu bucuria ei si cu succesul ei. Cand te uiti la persoana respectiva cum se bucura pentru ca obtine ce avea nevoie, iti plantezi si tu starea asta in minte.

2. Situatia ta nu mai pare asa rea si nerezolvabila. Realizezi ca exista solutii, realizezi ca o sa-ti fie mai bine. Incepi sa ai incredere in tine, in univers, karma, dumnezeu sau orice deitate vrei tu.

Nici nu trebuie sa cunosti persoana

Lumea asta functioneaza asa frumos, iar posibilitatile sunt infinite. Uneori nici nu e nevoie sa o vezi pe persoana respectiva cum se bucura. Stii clar ca se va bucura, caci avea aceasta nevoie pe care chiar ea a enuntat-o.

E de ajuns ca tu sa te bucuri. Cauta sa te bucuri atunci cand oferi ceva cuiva. Bucura-te la fel cum te-ai bucura daca tu ai primi sau ai obtine acel ceva. Nu conteaza ca nu-l ai acum.

Senzatia asta o poti obtine si daca donezi online unor oameni din Africa sau unei persoane din apropierea ta.

El Camino, Cluj si imprumut neasteptat

Cand faceam planurile pentru a pleca pe El Camino de Santiago, am intrat pe gofund.me si am donat. Am donat cate 5$ la cinci sau sase persoane. Cativa strangeau bani pentru a merge chiar pe Camino. Altii strangeau pentru alte calatorii personale.

Aveam mare nevoie de bani pe Camino. Am donat si m-am bucurat de parca i-as fi primit eu, sau de parca as fi avut eu banii. Nu stiu daca treaba asta m-a ajutat pe Camino(unde n-am avut probleme financiare) sau cateva luni mai tarziu.

Eram cu Laura, calatoream si ajunsesem in Cluj. Voiam sa ajungem si la Satu Mare, apoi Budapesta. Am postat un mesaj pe Facebook. Aveam nevoie de un imprumut, transfer bancar. In foarte putin timp, am primit imprumut 300 RON de la o fosta colega de birou. Nu mai vorbisem cu ea de cel putin 3 ani, chiar nu ma asteptam.

Un motiv pentru care scriu pe blog

Ok, nu vreau sa deviez. E un subiect pe care merita sa dezbatem mai mult timp, dar pana atunci, zic sa-l incercam, sa-l experimentam. Daca simti ca ai nevoie de ceva in viata ta, ajuta-i pe altii sa obtina acel ceva.

Dupa ce vei stapani obiceiul asta, vei incepe sa te bucuri si atunci cand ajuti pe cineva sa obtina ceva ce tu ai deja. Fara sa vrei, e posibils a descoperi ca ai si mai mult din acel ceva.

Pe langa multe altele, eu simt nevoia de a ma dezvolta si de a-mi ordona si mai mult viata. Vreau sa ma dezvolt, sa inteleg mai bine lumea asta. Vreau sa fiu mai bun in fiecare zi. Asta e un motiv pentru care vreau sa-i ajut si pe altii sa obtina lucrurile de care eu am nevoie.

D’asta scriu aici pe blog. Pentru fiecare articol pe care il termin de scris, ma bucur de parca eu tocmai as fi descoperit ceva nou in viata mea. Ma bucur de parca tocmai cineva m-a ajutat si mi-a dat niste sfaturi si recomandari pentru a deveni mai bun.

Asadar, ce ai nevoie? Ce oferi altora?

Sursa foto: freshservice.com