Select Page


Articolul asta vine ca o continuare celui de aici:
13 – 16 iulie – Procrastinare, Life Calendar, Jurnal Banal

Am dus teoria de acolo putin mai departe si am transformat culorile dupa care evaluezi o saptamana in culori pentru evaluarea unor decizii si actiuni inainte de a le lua.

A. Decizia sau activitatea asta o sa-mi aduca bucurie sau entuziasm? (Ca o calatorie pe care o fac alaturi de Laura prin tara cand mergem pe jos)

B. Decizia sau activitatea asta o sa-mi aduca bucurie sau entuziasm de moment, dar ma va face sa ma simt prost sau sa nu ma bucur in viitor? (ca 4-5 beri si doua pachete de tigari la o discutie nocturna despre existenta vietii si viitorul socio-politic al umanitatii, urmand ca ziua urmatoare sa fiu o leguma, sa ma doara pieptul si sa-mi pice ochii in gura de somn)

C. Prin decizia sau actiunea asta pot sa-mi imbunatatesc viata si viitorul sau viata si viitorul altora? (Ca articolele pe care le scriu pe site-ul asta; Imi fac placere si imi place sa cred ca si altii au aceleasi dileme ca mine si ii pot ajuta)

D. Prin decizia sau actiunea asta, imi voi imbunatati viata si viitorul sau viata altora, dar nu-mi va face deloc placere si nu ma voi bucura de asta? (ca atunci cand am fost la banca sa depun niste bani pentru inscrierea la facultate a surorii Anei – colega de birou; chiar nu aveam niciun chef, dar era important si urgent pentru ele)

F. Prin decizia sau actiunea asta nu fac nimic entuziasmant, nu ma bucur si nici nu contribui la viitorul meu sau al altora. (Ca atunci cand stau ca o leguma in casa, cand fac rau cuiva, cand vorbesc de rau pe cineva si imi dau cu parerea despre evenimente si viata altora)

Am ales sa folosesc intrebarile astea atunci cand ma raportez la lucrurile din viata mea. La baza intrebarilor sta aceeasi diagrama pe care o folosesc ca sa evaluez saptamana si fiecare zi in parte.

Entuziasm/Bucurie + Imbunatatire viitor = Succes (Verde)
Bucurie azi – bucurie viitor = Rosu
Bucurie si Entuziasm = Portocaliu
Imbunatatire viitor – Entuziasm deloc= Mov
Imbunatatire viitor realizat de placere= Albastru
Negru= Fail

Scopul este sa raman in culorile Verde, Portocaliu si Albastru. In momentul in care decid sau accept sa fac diferite activitati, daca activitatea se incadreaza la Rosu, Mov sau Negru trebuie sa incerc sa o evit, sau sa fiu constient de ea.

Desigur, asta in situatiile care imi sunt in control. Stiu ca voi avea destule situatii in zona culorilor Rosu si Mov, dar macar le voi constientiza si voi stii ce trebuie sa fac ca sa aduc lucrurile in balanta.

Daca incercati si voi sistemul asta, dati-mi de stire va rog. Sunt curios ce rezultate or sa aiba si alte persoane.