Select Page

Craciun AltfelVine Craciunul. E unul din momentele alea in care cu totii intram intr-un automatism si o eforie a sarbatorilor. Facem cumparaturi, facem cumparaturi, bem, facem cumparaturi, mancam foarte mult, bem, facem cumparaturi si mancam foarte mult.

Rutina si obiceiurile de Craciun

In perioada asta exista o serie de lucruri pe care le facem cu totii. Zici ca suntem o turma imensa de oameni care gandesc la fel. Ne inghesuim in magazine. Serbam Craciunul la Job. Unii facem Secret Santa. Brusc ne intelegem cu toti oamenii din jurul nostru, cu familie si cu toti colegii. Realizam ca ii iubim de o viata.

Mancam absolut tot ce ne pica in farfurie. Doar e sarbatoare. Vine revelionul, ne turnam alcoolul in cap, si incepem noul an “plini de luciditate”. Dupa ce ne trezim, 2 zile mai tarziu, facem planuri pentru noul an. Slabim, alergam, mancam sanatos, preluam controlul asupra vietii, si multe altele.

Sa slabesti de sarbatori

Mi-a placut ca am citit intr-un newsletter de la Ramona Tintea, o idee faina: “Corpul de primavara se construieste iarna“. Dupa sarbatori, toata lumea se pune pe slabit. Toti isi fac abonamente la sala, incep sa alerge si isi pun pozele cu noile reusite pe Facebook. Acum, nu conteaza ca pentru majoiritatea asta dureaza doar 2 saptamani. Unii chiar se tin de treaba si reusesc sa slabeaca dupa sarbatori.

Ea propunea sa ne apucam de slabit de acum, dinaintea sarbatorilor. Sa avem grija ce mancam pana la sarbatori. Sa fim inteligenti si sa avem grija ce mancam inclusiv de sarbatori. In felul asta, cand toata lumea in jurul tau se ingrasa, tu esti intr-o continua slabire. Asa, dupa sarbatori, tu deja vei fi inceput de mult timp lupta cu kilogramele.

In plus, cand te vei compara cu proaspetii ingrasati din jur, vei avea impresia ca ai slabit de doua ori mai mult 🙂

Fara cumparaturi, cu bani in Ianuarie

Ce ar fi daca am lua ideea asta si am incerca sa o aplicam in toate aspectele ce tin de sarbatori? Sa incercam sa fim diferiti fata de modul in care se comporta toata lumea de sarbatori.

Cand toata lumea merge la cumparaturi si cumpara cadouri mai mult sau mai putin utile, noi sa stam acasa. Sa stam acasa si sa strangem bani. Cand toti cheltuie banii, iar unii se imprumuta, noi sa strangem banii si sa economisim. In felul asta, o sa incepem anul asa cum ar vrea toata lumea: cu mai multi bani in buzunar.

Cand toata lumea se va simti mizerabil dupa sarbatori, noi ne-am simti minunat si am avea control asupra lucrurilor. Perioada dintre sarbatori si urmatorul salariu este cea mai crunta. E un chin si un mod cat se poate de sadic de a incepe un an nou. Daca incercam propunerea de mai sus, scapam de chinul ala.

Fara cadouri, sa dam cadou in alta luna

Da, am propus sa nu mai cheltuim asa mult de sarbatori. Fara iesiri, fara cadouri. Da, cadourile pot face o schimbare enorma. Daca iti pasa cu adevarat de cineva foarte mult, inseamna ca esti capabil sa-i faci un cadou si in afara Craciunului. In plus, tu vei fi diferit. Toata lumea primeste cadouri in Decembrie, nu?

Cine primeste un cadou in Martie sau Aprilie, fara sa fie ziua lui/ei? Vrem ca ceea ce noi oferim sa creeze un moment cu adevarat special? Ei bine, hai sa lasam cadourile pentru mai tarziu. Daca in Martie, Aprilie nu simtim ca ne-ar face placere sa-i cumparam persoanei un cadou, inseamna ca in Decembrie l-am fi cumparat degeaba.

Sa nu fim mai buni de sarbatori, la naiba cu Tuborg

Ce ar fi daca nu am incerca ca de sarbatori sa fim mai buni cu oamenii din jur? Adesea nu incercam sa fim mai buni, ci doar mimam lucrul asta. Ne comportam cu falsitate in unele cercuri, pentru ca asa trebuie sa fii de Craciun. Stii bine ca nu il suporti pe colegul ala de munca. Stii bine ca nu o sa-l suporti nici dupa Craciun si Revelion. De ce te prefaci ca esti prieten cu el acum?

Nu vreau sa propun sa fim rai de sarbatori. Vreau sa propun sa fim noi, sa fim autentici. Toata falsitatea asta din preajma sarbatorilor o sa dispara. O sa ne uitam unii la altii si o sa ne amintim cat de falsi am fost de Craciun. O sa vedem cum fiecare dintre noi este capabil sa mimeze prietenia si o sa ne scada si mai mult increderea intre noi. Mai bine sa fim autentici.

Esti un parsiv si vrei totusi sa mimezi prietenia cu cineva ca sa-ti tragi diferite foloase? Fa-o macar intr-o alta perioada a anului, cand nu se prinde. Ce zici de Februarie?

Vrei sa fii mai bun? Fa-o in fiecare zi, pentru tot restul vietii tale 🙂

Mergem impotriva tiparului?

Anul asta o sa incerc sa merg impotriva tiparului. E ca un alt experiment din viata mea. E timpul sa fac lucruri noi, sa le fac altfel, daca ma astept ca lucrurle sa fie diferit.

Pe tine ce idee te tenteaza?