Select Page

In weekend am ramas fara tutun. Eu si Laura aveam bani de tigari, dar am decis ca nu mai dam banii pe pachete ci doar pe tutun. Tutunul era mai scump, iar cum pretul tigarilor s-a dublat, treaba devine mai complicata.

Prima cheltuiala

In principiu nu mai aveam decat doua surse de bani: banii din contul de economii sau banii din firma. Am decis ca nu mai intru in contul de economii, oricat m-as mintii ca ii pun deoparte.

In schimb, Sambata am extras niste bani de pe cardul de firma ca sa ies la o cafea. In momentul asta am decis practic ca pot sa intru in niste banidespre care decisesem ca o sa-i las neatinsi.

E ok sa cheltui si mai mult

Sambata a trecut cu greu fara tigari si tatonari cu Laura care voia sa luam tigari si eu nu voiam. Duminica dimineata am decis sa cumparam un pachet de tutun. Voiam sa mai scot 50 RON de pe cardul de firma.

Ajus la bancomat, nu puteam sa scot decat sume in multiplu de 100 RON. Ok, fie. I-am scos, am luat tutun si pe restul i-am cheltuit in Carrefour si Mega Image. Yay!

Surpriza

Pe seara am mers la parinti si mi-am dat seama ca e ziua mamei in cateva zile. Fuck! Banii astia nu ii bugetasem deloc. Cumva, in conversatiile cu Laura a parut natural ca o sa scoatem bani din firma. Era normal, doar am scos pentru cafea si pentru tigari. Cum sa nu scot pentru mama?

Pana la faza cu mama, deja scosesem 150 RON din firma. Acum daca ma gandesc la cadoul mamei, ma duc pe o suma totala de 300 RON. Asta in contextul in care fiecare banut (inclusiv cel din firma) fusese bugetat la inceputul lunii si iesea fix pe fix.

Acum, ma gandesc sa nu-i iau mamei cadou (da, stiu, sunt un fiu minunat), sau sa reduc cu muult bugetul. Nu as fi acceptat sa intru in niste bani pe care ii bugetasem.

Pornim robinetul

In schimb, pentru ca am decis Sambata sa accesez banii aia, am dat drumul unor serii de cheltuieli din sursa respectiva. E ca si cand ai da drumul la robinet si nu mai poti sa inchizi apa.

Si de parca asta nu e destul, am decis si sa pun la bataie o suma de bani din partea firmei pentru a testa o campanie pentru un client. Nici astia nu erau bugetati.

De Vineri seara pana Duminica seara am ajuns cu 400 RON pe minus. Asta daca nu schimb ceva si raman pe minus cu macar 200. Vorbesc de niste bani care au dus pe minus balanta de luna asta si chiar trebuia sa-i cheltui pe lucruri serioase.

Nu inteleg cum de iau deciziile astea financiare proaste si nu le constientizez la fel cand aleg sa cheltui banii. Asta nu e o directie prea buna spre Jeep.

Aparent, o cheltuiala chiar nu vine niciodata singura.

Acum ma intreb: pornind de la ideea asta, pot sa aplic si procedeul invers? O suma de bani nu vine niciodata singura? O data ce primesc niste bani, daca nu ii cheltui, urmeaza sa vina si mai multi destul de rapid?

Cred ca stiu raspunsul, dar trebuie sa-l testez 🙂