Select Page

In fiecare zi faci aceleasi lucruri. Te duci la acelasi job, iar dupa job face aceleasi lucruri: fie iesi cu aceeasi oameni in oras, fie te duci acasa, sau faci altceva. Pur si simplu urmezi o structura pe care ti-ai creat-o. Te simti confortabil cu asta. Vrei schimbare, dar nu stii cum sa o faci. Esti prins in rutinele si obiceiurile tale. Unele sunt bune, pe cand altele te trag in jos, in fiecare zi.

Ceva Nou

Mi-e frica, e imprevizibil

Ideea de a face ceva nou e cea mai inspaimantatoare. E ceva ce tine de instinclul nostru de auto-conservare. Stim ca daca continuam sa facem tot ce am facut pana acum, o sa ramanem in viata. Dar, sa ne gandim la oamenii pesterilor. Ei de ce s-au apucat sa faca lucruri noi? Cel mai probabil pentru ca de la un punct in colo, lucrurile pe care le faceau constant nu ii mai tineau in viata.

Atunci cand faci ceva nou iti asumi si intelegi ca in fata ta se deruleaza un sir de evenimente imprevizibile. Daca noul nu ar fi imprevizibil, toata lumea ar face ceva nou. Tot ce e imprevizibil e diferit, iar tot ce e diferit inseamna schimbare. Ceva se va schimba. Poti sa fii sigur de asta. Acum depinde si de cum o sa alegi sa vezi tu lucrurile.

Fiverr

Foarte mult timp m-am uitat pe Fiverr.com si consideram ca nu am ce sa ofer acolo. Voiam totusi sa fac ceva nou si sa incerc. Asa am ajuns sa ofer servicii de storytelling. Mai exact, ii invat pe oameni cum sa spuna povesti si cum sa le foloseasca in viata personala, la birou, in speech-uri si in carti.

Fost alcoolic si bipolar

Am pornit cu un serviciu de 5 euro (tariful cel mai mic). Am avut un apel de o ora cu un tip din Manhattan, New York, care a fost super entuziasmat la sfarsit. Omul reusise sa treaca prin niste evenimente grele in viata. E un fost alcoolic si a fost si bipolar. Acum e pe un scaun, in fata webcamului si imi spune cat e de entuziasmat.

Ma intreaba cum am devenit expert si ramane uimit cand afla ca el e prima persoana careia ii predau lucrurile alea. Imi spune cat de mult apreciaza ce am facut si ma motiveaza sa fac asta in viitor. Imi plateste cei 5 dolari, imi lasa un tips de 20 de dolari si o senzatie ca am descoperit ceva. Am descoperit ceva nou.

Poveste unica, lux si eu

Alt client, alt individ. De data asta, un tip care deja a scris o carte pe Amazon. Tipul e plin de bani, a facut imobiliare, fashion si e un fel de impresar pentru anumite grupuri pop. Imi spune povestea lui pe chat, inainte de intalnire. Ce sa zic, nu parea valida. Asta si pentru ca mi-a trimis o poza cu el la un costum de lux cu masina lui, o super-masina. L-am cautat, individul exista. Dar oare e chiar cel de pe Fiverr?

Am avut cu el un apel de o ora. Tipul tocmai se trezise si el participa tocmai din pat. Intradevar, e chiar el. Putinul ce se vede din patul lui arata de parca ar fi scos din videoclipurile cu rapperii americani. Tipul e un negru bine lucrat din UK. La sfarsit imi spune cat de multumit este, iar eu ii prezint niste idei de viitor pe care vreau sa le pun in practica. Imi ofera feedback si continuam sa mai vorbim pe chat. Povestea lui e foarte faina, acum scrie o carte despre ea.

Ceva nou, mai mult decat ma asptetam

Dupa doar doua experiente ca asta, I’m totally wow! A fost nevoie doar sa fac un pas, sa accept si sa fac ceva nou. Am intrat pe fiverr.com ca sa mai fac niste bani si sa testez piata. Am descoperit ca piata mea nu e pe fiverr, dar in acelasi timp am descoperit si lucruri la care nu ma asteptam. Absolut deloc.

Cele doua experiente m-au facut sa capat mai multa incredere in mine. M-au facut sa studiez si mai mult domeniu si sa vreau sa-l predau si altora. Asa am ajuns sa urmez un curs destul de complex pe Coursera, despre Transmedia Storytelling. Nu l-am terminat inca, dar deja m-a facut sa generez idei noi si sa privesc anumite lucruri diferit. Am un carnetel plin de notite si foarte multe idei.

Drumuri noi

Sunt fascinat de cat de departe te poate duce simplul fapt ca ai acceptat sa faci ceva nou. Si nu, nu e un caz izolat. Mai am foarte multe exemple pe langa cel de mai sus. Sunt sigur ca daca astazi te apuci sa faci ceva nou, te vei trezi pe drumuri noi si diferite pe care nu te asteptai niciodata sa ajungi.

Gandeste-te la ceva nou. Pare scary? Iti e frica sa faci acel lucu nou? Perfect! Asta e cel mai bun lucru pe care il poti face.

Haide, fa ceva nou! Sunti sigur ca poti!


Eu astazi - E timpul sa faci ceva nouIn fiecare zi (mai ales dimineata) scriu cel putin 750 de cuvinte despre orice. Aloc in jur de 20-30 de minute scrierii si inca 10 minute pentru corectare, adaptare si publicare. Textul este destul de brut. Structura vine dupa scriere. E un exercitiu zilnic pentru mine si incerc sa ofer si ceva valoare celor care chiar ajung sa citeasca.

 

Public pe blog aici: Eu astazi

Statistici scriere: 750words.com